Hlavní obsah

Šéf rozhodčích se zastal Nišimury. To už hrajeme basketbal, zlobil se kouč Chorvatů

Rio de Janeiro

Šéf komise rozhodčích FIFA Massimo Busacca se zastal japonského sudího Juiči Nišimury, který je po celém světě kritizován za nařízení sporné penalty v zahajovacím utkání mistrovství světa mezi Brazílií a Chorvatskem. Podle něj se sudí rozhodl odpískat pokutový kop kvůli tomu, že chorvatský stoper Dejan Lovren sáhl na domácího fotbalistu Freda, který následně souboj přifilmoval.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Chorvatští fotbalisté Dejan Lovren (vlevo) a Ivan Rakitič diskutují s japonským sudím Juičim Nišimurou.

Článek

"Rozhodčí měl velmi dobrou pozici a souboj dobře viděl. Byl tam kontakt. Kdyby hráč soupeře nedržel, tak teď nemáme o čem diskutovat," prohlásil Busacca. "Nejprve na něj sáhl jednou rukou a pak i druhou," dodal.

Na opakovaných záběrech bylo vidět, že Fred pád nahrál, a hned několik expertů včetně bývalých sudích řeklo, že o faul nešlo. Chorvatští hráči, kteří v tu chvíli drželi s favoritem remízu 1:1 a následně prohráli 1:3, označili rozhodnutí za hanebné.

Busacca: Šlo o sporné rozhodnutí

Lovren odmítal, že by soupeře fauloval. "Já se Freda nedotkl. Je to skandál pro fotbal a pro FIFA. Brazilci hráli ve dvanácti," prohlásil chorvatský stoper. "Jestli tohle byla penalta, tak už nehrajeme fotbal, ale basketbal. V takovém případě musí být na šampionátu odpískáno tak sto penalt," rozčiloval se trenér Niko Kovač.

Podle Busaccy však nejde situaci posoudit zcela jednostranně. "Není to černé nebo bílé," řekl šéf sudích s tím, že rozhodčí dostali jasný pokyn trestat držení. "Sudí se musí rozhodnout během vteřiny a nemá možnost posoudit, jak silné to držení bylo," dodal.

Zatím není jasné, zda Nišimurovi dá na šampionátu ještě důvěru. "Tresty se dávají jen za velké chyby, kdy je jeden z týmů výrazně poškozen. Tady šlo o sporné rozhodnutí. Jsme přeci jen lidé," doplnil Busacca.

Reklama

Související témata: