Hlavní obsah

Ghana - USA 1:2Nejrychlejší gól šampionátu posunul USA k výhře nad Ghanou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Dempsey 0 : 1
82. Ayew 1 : 1
86. Brooks 1 : 2
Záznam online reportáže

Bleskový úder Američana Clinta Dempseyho z třicáté vteřiny zápasu přispěl ve skupině G k překvapivé výhře USA nad favorizovanou Ghanou. Afričané sice osm minut před koncem srovnali na 1:1, v 86. minutě však po rohovém kopu rozhodl střídající Brooks. Fotbalisté Spojených států tak oplatili soupeři osmifinálovou porážku 1:2 z předchozího světového šampionátu v Jihoafrické republice.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Americký útočník Clint Dempsey má obrovskou radost. Ghaně vstřelil gól po několika sekundách hry.

Článek
Fotogalerie

Dempseyho úvodní gól se stal nejrychlejší brankou na probíhajícím šampionátu, zároveň pátým nejrychlejším v historii mistrovství světa (rekord drží branka tureckého útočníka Hakana Süküra z 11. vteřiny z MS 2002, nadále druhý je gól Václava Maška z Chile 1962).

Byla to famózní akce, která od autového vhazování na polovině hřiště trvala devět vteřin. Míč šel z nohy na nohu, Američané na ni potřebovali osm doteků. Na jejím konci byl Dempsey, který se prosadil přes obránce a levačkou k tyči prostřelil Kwareseyho.

Pro Afričany to byl obrovský úder, z něhož se dlouho vzpamatovávali. Naopak svěřenci kouče Jürgena Klinsmanna mohli přidat brzy druhý zásah. Po rychlém brejku pálil z pár kroků Altidore, ovšem jeden z ghanských obránců ránu ztlumil.

Vzápětí však postihla Američany nepříjemnost, neboť se jim zranil klíčový útočník Altidore.

Střídající Brooks zařídil Američanům tři body

Ghana poprvé zahrozila po půlhodině, kdy z 18 metrů tvrdě vypálil Asamoah Gyan, gólman Howard však střelu, která mířila na něj, bez problémů vyrazil. Hra se srovnala, v závěru poločasu se mohlo pohnout i skóre, jenže Ayew obrovskou šanci zrealizoval zle.

Po přestávce Ghaňané zapnuli motory na maximum, v rozmezí minuty si vypracovali dvě příležitosti. Nejprve těsně minul Muntari, vzápětí se chytal za hlavu kapitán Gyan, který hlavičkoval sám na malém vápně, ovšem míč letěl nad branku. Krátce nato nebezpečně pálil Gyan. Americká defenziva byla pod tlakem, tlak Ghany se stupňoval, další možnost měl znovu Gyan, obrana však jeho pokus srazila na roh.

Afričané se dočkali v 82. minutě, kdy Gyan patičkou přiťukl Ayewovi, který nedal Howardovi šanci. Jenže Spojené státy si vzaly výhru zpátky, když se o čtyři minuty později prosadil po rohovém kopu hlavičkou střídající Brooks.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina G:
Ghana - USA 1:2 (0:1)
Branky: 82. A. Ayew - 1. Dempsey, 86. Brooks. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Rabiu, Muntari (oba Ghana). Diváci: 39 760.
Ghana: Kwarasey - Opare, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (71. Essien), Muntari - Atsu (78. Adomah), J. Ayew (59. K.-P. Boateng), A. Ayew - Gyan. Trenér: Appiah.
USA: Howard - Johnson, Cameron, Besler (46. Brooks), Beasley - Bedoya (77. Zusi), Beckerman, Bradley, Jones - Altidore (23. Johannsson), Dempsey. Trenér: Klinsmann.
Postoupí Ghana přes porážku s USA do osmifinále MS?
Ano
20,2 %
Ne
79,8 %
Celkem hlasovalo 1826 čtenářů.

Reklama

Související témata: