Hlavní obsah

Hned po směšném kiksu zařadili v Rusku gólmana Akinfejeva do nepopulárního Klubu Filimonova

Cuiabá

Bránil ho italský kouč na ruské lavičce Fabio Capello, stejně jako spoluhráči, sám Igor Akinfejev se pochopitelně také kál a na všechny strany omlouval. „Byla to dětská chyba. Úplně směšná,“ přiznával poté, co ho v úvodním šampionátovém duelu s Koreou znemožnil Il Kun-ho, nejlepší fotbalista Asie 2012, střelou zpoza šestnáctky, která mu prošla mezi rukama do sítě.

Foto: David Gray, Reuters

Ruský brankář Igor Akinfejev se chystá lapit míč po střele I Kun-hoa z Jižní Koreje...

Článek
Fotogalerie

Jednu poctu si osmatřicetiletý veterán v bráně sborné Akinfejev vysloužil okamžitě. V Rusku ho hned po zápase v městě Cuiabá zařadili do Klubu Alexandra Filimonova. Samo sebou za minelu, které se dopustil, když Korejcům nabídl vedení.

Rozhodně žádná pocta, o kterou by brankář CSKA Moskva stál. V ruském fotbale totiž tento klub vznikl v říjnu roku 1999 po kvalifikačním utkání o postup na EURO 2000 mezi Ruskem a Ukrajinou. V moskevských Lužnikách vedli domácí ještě dvě minuty před koncem 1:0, a na mistrovství Evropy do Belgie a Nizozemí za tohoto stavu postupovali oni.

Jenže v 88. minutě poslal ukrajinský legionář Andrej Ševčenko na brankáře Filimonova slaboučkou střelu, která navíc mířila přímo do jeho rukou. Ten byl ovšem tak překvapený, že balón pustil do sítě.

Směšný gól. Vysloveně trapný. Ale hlavně - Ukrajinci díky němu vyrovnali a Rusy tak o účast na EURO připravili. I proto se zrodil Klub Alexandra Filimonova, jenž registruje gólmany, kteří se dopustili mezi tyčemi největších kiksů.

Na míč se nevymlouval

Akinfejev se do něho dostal. Paradoxně při sedmdesátém reprezentačním startu, k němuž právě v Brazílii proti Korejcům nastoupil.

Mohl se vymlouvat na záludnosti balónů Brazuca, s nimiž se brazilský šampionát hraje, ale k něčemu podobnému se nesnížil.

„Vina nebyla v míči, ale v rukách. V mých rukách. Brankář národního týmu by si neměl dovolit pouštět takové góly. Směšné. Po školácké chybě k tomu," uznával veterán v ruské bráně, že se pod remízu podepsal a do Klubu Filiminova asi opravdu patří.

Dost možná, že si vyslouží i cenu za nejlacinější branku šampionátu.

Reklama

Související témata: