Hlavní obsah

Střídat nebudu, mával Uruguayec zběsile na doktora. Dohrál i přes otřes mozku

Sao Paulo

Divoce gestikuloval, mával rukama, když ho chtěli střídat. Přitom chvíli před tím vypadal jako boxer po k. o. Obětavě a bláznivě zároveň se zachoval uruguayský fotbalista Álvaro Pereira ve čtvrtečním utkání MS s Anglií. Kolenem dostal drsný úder do hlavy, po kterém chvíli zůstal bezvládně ležet. Týmový lékař mu namlouval, aby se na hřiště nevracel, že vzhledem k otřesu mozku vážně ohrožuje své zdraví. Pereira však trval na tom, že musí zpět a nakonec pomohl týmu k výhře 2:1, čímž zůstaly při životě uruguayské naděje na postup.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Uruguayec Alvaro Pereira byl po střetu s kolenem Raheema Sterlinga (není na snímku) otřesen, ale pokračoval ve hře.

Článek

K situaci došlo po hodině hry, když se Pereira vrhl skluzem pod nohy anglického záložníka Raheema Sterlinga. Ten při snaze se skluzu vyhnout trefil Pereiru do spánku. Zdálo se, že záložník Jihoameričanů je dokonce v bezvědomí. Brzy se ale začal hýbat.

Po krátkém ošetření nejprve odmítl nosítka a následně i střídání, ačkoli poněkud vrávoral. Přemlouvání lékaře ho rychle srovnalo a vedlo i k vehementní gestikulaci. "Byl to moment šílenství. Měl jsem závratě, ale v zápalu boje a horkou hlavou jsem nebyl schopen rozumně uvažovat. Byl jsem blázen," přiznal po boji Pereira. "Doktorovi jsem se omluvil, protože vím, že jen dělal svou práci a zajímal se jen o mé zdraví," doplnil.

V tu chvíli Uruguayci vedli 1:0, čekali je ještě těžké chvíle. "Chtěl jsem nám pomoci k dobrému výsledku. A to se povedlo, což je nejdůležitější," řekl.

Uruguayská lavička měla zasáhnout

"Hráč s otřesem mozku si neuvědomuje, co se stalo. Proto je velmi nebezpečné spoléhat na to, co on sám chce. Nejnebezpečnější je totiž postkomační syndrom. Zahrávali si s jeho životem," uvedl bývalý americký reprezentant Taylor Twellman, který kvůli pěti otřesům mozku musel ukončit kariéru.

Podle něj měla rázně zasáhnout uruguayská lavička a Pereiru vystřídat. Američan nyní bojuje za větší bezpečnost ve sportu a dokonce se rozhodl, že po smrti může být jeho mozek využit na vědecké účely.

Také uruguayský brankář Fernando Muslera přiznal, že se obával o Pereirův život. "Když jsem ho viděl na zemi a podíval jsem se mu na oči, dostal jsem strach. S Diegem Godínem jsme okamžitě volali lékaře," popisoval.

Nepřekvapilo ho však, že se Pereira na hřiště vrátil. "Pokud jen trochu může, tak chce hrát. On by nikdy dobrovolně ze hřiště neodešel," dodal Muslera.

Reklama

Související témata: