Hlavní obsah

Osmifinále nám nestačí! Chceme jít ještě dál, jásal kat Italů Ruíz

Recife

Další senzace! Fotbalisté Itálie prohráli s Kostarikou a hodně si zkomplikovali cestu od osmifinále mistrovství světa, kam naopak už postoupil outsider ze čtyřmiliónové středoamerické Kostariky. Rozhodující gól, který musela potvrdit nová technologie GoalControl, dal Bryan Ruíz.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Kostaričan Bryan Ruíz (vpravo) překonává gólmana Itálie Buffona.

Článek
Fotogalerie

Ten se stal kostarickým hrdinou podobně jako v předchozím zápase s Uruguayí Joel Campbell. „Dostali jsme se do skupiny smrti. Tři světoví šampióni a trpaslík z Kostariky. Nikdo nám nevěřil, že tu můžeme uhrát jediný bod, natož pak postoupit. My jsme ale o něčem takovém snili. Semkli jsme se jako tým. Věděli jsme, že nemáme co ztratit a ono to vyšlo! Jsme šťastní za celou naši zemi, která nám ohromně fandí," radoval se Ruíz, který veří, že osmifinále nebude pro jeho tým konečnou stanicí.

"Osmifinále nám nestačí! Chceme jít dál. Když budeme hrát tak dobře jako dosud, není to nesplnitelné," jásal do televizních kamer hráč Eindhovenu.

Kolumbijský kouč Kostariky Jorge Luis Pinto zápas ohromně prožíval. Zuřil, když sudí neodpískal penaltu na Campbella a vzápětí skákal radostí, když dal Ruíz gól. „Byl to nádherný zápas. Proti nám stáli bývalí světoví šampioni, stále výborní Italové, kteří jsou takticky velmi vyspělým týmem. My jsme ale neztratili hlavu. Dodržovali jsme předem stanovenou taktiku. Hráli jsme dynamicky a dobře drželi míč. Jsme šťastní a já cítím obrovskou radost i hrdost na svůj tým. Pro Kostariku je to historický den. Lidé tam si to zaslouží, protože podporovali tým i mě," liboval si kouč mužstva, jenž mělo být podle některých odborníků nejhorším na šampionátu.

Pořád máme postup ve svých rukou

Italové si jsou vědomi, jak obrovskou šanci promrhali, a jak si postup do osmifinále zkomplikovali. „Proti Kostarice jsme nezvolili špatnou taktiku. V žádném případě jsme ji nepodcenili, chtěli jsme soupeře rozebrat kombinací. Jenže oni byli velmi agresivní, dobře napadali, organizovaně bránili, byli velice rychlí. My se snažili najít různé cesty, jak se dostat do zápasu a vytvářet si šance, ale nepovedlo se nám to. Oni zachytili každou naší přihrávku, posteskl si kouč Cesare Prandelli.

"Nechali jsme na hřišti všechny síly, ale nestačilo to. Teď potřebujeme obnovit všechnu energii, kterou jsme ve dvou zápasech ztratili. V utkání s Uruguayí nám stačí remíza, ale na tu nelze hrát. Musíme se velmi dobře připravit," konstatoval kormidelník squadry azzury s tím, že už po losu říkal, že tu bude těžká skupina.

Kapitán týmu Gianluigi Buffon přiznal, že soupeř Italy zaskočil svou rychlostí, důrazem a disciplínou. „Věřili jsme, že neuděláme chyby jako Uruguay a dokážeme soupeře přehrát našimi zbraněmi. Jenže ono to nefungovalo. Pořád byli ve střehu a tam, kde měli být. Nás stál zápas hodně sil, jim jako by neubývaly. Je to velmi špatný výsledek po mnohem horším výkonu, než jaký jsme podali proti Anglii. Pořád máme situaci ve svých rukou. Musíme uhlídat Suáreze a vrátit se k naší hře s rychlejší kombinací. Tohle utkání nás poučilo. To rozhodující v úterý zvládneme," slíbil slavný gólman italským fanouškům.

Postoupí do osmifinále MS Itálie, nebo Uruguay?
Itálie
26,2 %
Uruguay
73,8 %
Celkem hlasovalo 1735 čtenářů.

Reklama

Související témata: