Hlavní obsah

Doping? Hned sedm hráčů Kostariky muselo po senzaci s Itálií na kontrolu

Recife
Aktualizováno

Pohádková jízda Kostariky na brazilském fotbalovém šampionátu mohla vyvolat podezření v řadách organizace FIFA. Po senzačním vítězství 1:0 nad Itálií, díky čemuž reprezentace středoamerického státu již postoupila do osmifinále MS, se hned sedm kostarických hráčů muselo podrobit dopingovým testům. Z italského týmu byli vybráni jen dva zástupci. FIFA to vysvětlila tím, že rozdílové pětici hráčů nebyly provedeny testy před startem šampionátu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Kostarika slaví senzační vítězství nad Itálií. Raduje se i střelec jediné branky útočník Bryan Ruíz (třetí zprava).

Článek

Dopingovou kontrolu po utkání v Recife měli úspěšně absolvovat kapitán a střelec vítězné branky Bryan Ruíz, brankář Keilor Navas, útočník Joel Campbell a záložníci Celso Borges, Cristian Bolaňos, Yeltsin Tejeda a Michael Barrantes.

„Zdá se mi to trochu přehnané, ale nic s tím nemůžeme udělat. Nemáme co skrývat. Poctivě jsme trénovali a nebrali žádné zakázané látky. Z části za to může skutečnost, že lidé nevěří tomu, co děláme," řekl novinářům Ruíz.

„Pokud chtějí otestovat celý tým, nemáme s tím problém. Někdo to může chápat i jako nedostatek respektu, ale my to musíme brát s humorem. Na konci dne jsme byli uvolnění a šťastní, že jsme postoupili," doplnil gólman Navas.

Na obranu Kostaričanů vystoupil legendární Maradona

Legendární argentinský kanonýr Diego Maradona kritizoval FIFA za netradiční postup. „Pouze to ukazuje nedostatek respektu k pravidlům. Možná by hlavní sponzoři neplatili slíbené peníze, kdyby týmy jako Itálie předčasně vypadly. Proč bylo testováno sedm Kostaričanů a ne Italů?" tázal se.

„Stalo se to jen proto, že je několik lidí znuděno tím, že Kostarika postoupila do osmifinále. Je to proti pravidlům. Nic takového jsem dosud nezažil," dodal rozčilený Maradona.

Kostarika v těžké skupině D se třemi bývalými světovými šampióny nejprve porazila Uruguay (3:1) a v druhém duelu zaskočila také Itálii. Před závěrečným utkáním proti již vyřazené Anglii mají svěřenci Jorgeho Luise Pinta jistotu první účasti v osmifinále MS po 24 letech.

Reklama

Související témata: