Hlavní obsah

Filmoval jsem, přiznal Robben. Ale penaltu prý sudí pískl správně

Fortaleza

Nizozemský špílmachr Arjen Robben připustil, že v osmifinálovém duelu na světovém šampionátu proti Mexiku zkusil zmást sudího Pedra Proencu a vykoledovat si trestný kop nahraným pádem. Nikoliv však v nastaveném čase, kdy byla penalta nařízena za zákrok Rafaela Márqueze na tvůrce hry Tulipánů v šestnáctce a Klaas-Jan Huntelaar z ní vstřelil vítězný a postupový gól. „Ta byla jasná,“ stojí si na svém Robben.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Detail střetu Arjena Robbena s Rafelem Márquezem, Nizozemec padá přes pravou nohu kapitána mexického týmu.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý záložník mnichovského Bayernu v průběhu prvního poločasu teatrálně upadl před pokutovým územím, rozhodčí však správně nechal pokračovat ve hře. „Přifilmoval jsem to, omlouvám se. Neměl bych takové věci dělat," uznal Robben po zápasu v interview pro nizozemskou televizi.

V 93. minutě po střetu s Márquezem prý ale rozhodčí neměl jinou možnost, než odpískat penaltu. „Byla jasná," trval si na svém Robben.

Podle něho naopak Proenca chyboval, když neposoudil jako nedovolený zákrok v závěru první půle, kdy hbitého středopolaře Oranjes v pokutovém území na poslední chvíli zastavovali Márquez a Héctor Moreno.

Herrera: Očekávám, že tenhle gentleman pojede domů

Mexický kouč Miguel Herrera nemohl po zápase přijít sudímu ani Robbenovi na jméno. „Filmoval třikrát. Rozhodčí mu měl hned v prvním případě dát kartu. Měl by varovat toho, kdo se pokusí podvádět. Podruhé už by to Robben neudělal. Ale takhle věděl, že se mu nic nestane," mínil Herrera, podle něhož tedy sudí neměl pískat ani penaltu v nastavení.

"Dnes to byl pán s píšťalkou, který nás vyřadil z turnaje. Když si rozhodčí vymyslí penaltu, jste venku z mistrovství světa," zlobil se kormidelník mexické reprezentace po nedělním utkání ve Fortaleze, v němž jeho svěřenci v závěrečných minutách ztratili vedení a nakonec prohráli 1:2.

"Očekávám aspoň to, že se komise rozhodčích podívá na to, co se stalo, a tenhle gentleman pojede domů stejně jako my," dodal ironicky mexický trenér.

FIFA ale uvedla, že Robbenův nafilmovaný pád z prvního poločasu nebude mít žádnou dohru. "Disciplinární komise se zabývá jen vážnými porušeními pravidel, o které v tomto případě nejde," uvedla mluvčí FIFA Delia Fischerová. "Žádáme ale fotbalisty, aby hráli ve smyslu fair play," dodala.

Byla penalta ve prospěch Nizozemska v utkání osmifinále MS proti Mexiku nařízena správně?
Ano
32 %
Ne
68 %
Celkem hlasovalo 21715 čtenářů.

Reklama

Související témata: