Hlavní obsah

Strašný poločas vzal Srbům historický postup. Teď potřebují porazit Brazilce

Oslavám byli Balkánci blízko. První poločas nad Švýcary fotbalisté Srbska vyhráli a v tu chvíli měli v rukou premiérový postup do osmifinále mistrovství světa jako samostatná země po rozdělení Jugoslávie. Jenže po přestávce vedení neudrželi a v poslední minutě dokonce zápas ztratili. Malér, protože v závěrečném duelu skupiny E budou muset nejspíš porazit Brazílii, jednoho z největších favoritů na titul...

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Autor vítězného gólu Švýcarů Xherdan Shaqiri si vychutnává ovace publika.

Článek
Fotogalerie

Trumfů měli po vstupní výhře nad Kostarikou plnou hrst. Udržet si je však nedokázali. Po infarktové koncovce bitvy v Kaliningradu jsou Srbové zahnáni do kouta.

Pokud Švýcaři zabodují s Kostarikou, což se jeví reálně, budou muset Balkánci porazit Kanárky. Na druhou stranu mají vše ve vlastních rukou. V případě výhry se nebudou muset na druhé utkání závěrečného kola ve skupině vůbec ohlížet.

„V druhém poločase jsme podali strašný výkon. Udělali jsme spoustu hloupých chyb, poztráceli zbytečně mnoho míčů. Vedli jsme 1:0 a ztratili vítězství," láteří útočník Aleksandar Mitrovič.

Přitom i remíza mohla pro srbský tým mnohé řešit.

Kanárci mají i několik slabin...

„O bod jsme přišli po brejku v 90. minutě, což se prostě někdy stává. Teď zkusíme vyhrát proti Brazílii. Nic není nemožné, a i když soupeře respektujeme jako favorita, tak víme také o jeho několika slabinách, kterých zkusíme využít," neskládá zbraně trenér Mladen Krstajič.

Švýcaři svého soupeře v tabulce o bod přeskočili. Do finiše půjdou v mnohem výhodnější pozici.

„Teď nás čeká poslední zápas ve skupině proti Kostarice. Pokud ho zvládneme, postoupíme. Myslím, že je to v našich silách, máme dostatečnou kvalitu," ujišťuje Xherdan Shaqiri, střelec vítězné branky a Hráč zápasu.

Fotbal se nemá míchat s politikou

Po gólu si sundal dres a oslavil branku gestem, které připomínalo orlici z kosovského znaku.

„O oslavě gólu nechci mluvit. Všichni víme, že ve fotbale je hodně emocí. Nic víc bych v tom nehledal," tvrdí Shaqiri.

Jeho kouč ho ovšem za gesto zpražil.

„Myslím, že fotbal by se nikdy neměl míchat s politikou. Nejen na hřišti, ale také mimo něj," kárá Vladimir Petkovič, trenér Švýcarska.

Podstatná je však pro něj výhra. „Jsem ze zápasu naprosto vyčerpaný, protože máme za sebou jízdu na horské dráze. Soupeř šel do vedení a myslím, že po prvním poločase nám moc lidí nevěřilo. Ale my jsme se zvedli a dokázali se vyrovnat se srbskou bojovností, přestože nám dělala velké problémy," oceňuje Petkovič.

Reklama

Související témata: