Hlavní obsah

Dánsko - Francie 0:0Dánové pojistili postup, Francie prvenství. Bezgólová remíza byla rekordní

Fotbalisté Francie a Dánska se postarali o první bezbrankovou remízu mistrovství světa v Rusku. Bod stačil severskému celku k postupu z druhého místa tabulky skupiny C o dva body za vedoucí Francií, která měla jisté osmifinále už před zápasem a dnešním výsledkem si pojistila i první místo, takže se podle všeho vyhne rozjetému Chorvatsku.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Francouz N'Golo Kante a padající Dán Thomas Delaney.

Článek

Utkání na moskevském stadionu v Lužnikách příliš šancí nenabídlo. Vicemistři Evropy z Francie měli navrch, ale dánskou obranu překonat nedokázali. Zrodila se tak první bezbranková remíza turnaje, na kterou se čekalo rekordních 38 zápasů. Dosavadní maximum patřilo s 26 duely šampionátu v roce 1954.

Francouzský trenér Deschamps vzhledem k jistotě osmifinále nechal některé hráče odpočívat. Na lavičce proto zůstali Pogba, Tolisso a Matuidi, kterým všem hrozil jednozápasový trest za druhou žlutou kartu. V brance zase dostal místo obvyklé jedničky Llorise šanci Mandanda.

První poločas toho příliš nenabídl. Francouzi měli navrch, ale pozorná dánská obrana je do šancí nepustila. Z otočky pálil Giroud, z dálky zkusil štěstí Dembélé, ale ani jedna střela nebyla příliš nebezpečná. Z Dánů se zase dostal po brejku do dobré pozice Eriksen, ale Mandanda včas vyběhl.

Také po přestávce bylo vidět, že bod oběma celkům stačí ke spokojenosti. Po hodině hry vystřelil kousek vedle levé tyče Eriksen, zatímco na druhé straně střídající Fekir vypálil tvrdě do boční sítě. Francouzský záložník zahrozil také osm minut před koncem, kdy přinutil Schmeichela k zákroku.

Bod stačil Dánům k postupu do osmifinále, ve kterém se představí poprvé od roku 2002 a jejich soupeřem bude téměř jistě Chorvatsko. Francie si musí počkat na výsledky večerních zápasů, protože šanci na druhé místo ve skupině D mají tříbodová Nigérie, ale i Island s Argentinou, týmy, které zatím získaly shodně po bodu.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C:
Dánsko - Francie 0:0
Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: M. Jörgensen (Dán.). Diváci: 78.011.
Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney (90.+2 Lerager), M. Jörgensen, Eriksen - Sisto (60. Fischer), Cornelius (75. Dolberg), Braithwaite. Trenér: Hareide
Francie: Mandanda - Sidibé, Varane, Kimpembe, Lucas (50. Mendy) - Dembélé (78. Mbappé), Kanté, N'Zonzi, Lemar - Griezmann (68. Fekir), Giroud. Trenér: Deschamps

Reklama

Související témata: