Hlavní obsah

Švýcarsko - Kostarika 2:2Švýcarsko do osmifinále MS posunula remíza s Kostarikou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Dzemaili 1 : 0
56. Waston 1 : 1
88. Drmic 2 : 1
90. Sommer (vlastní) 2 : 2
Záznam online reportáže

Nižnij Novgorod

Fotbalisté Švýcarska na mistrovství světa v Rusku v závěrečném utkání ve skupině E remizovali 2:2 s Kostarikou a díky bodu postoupili z druhého místa do osmifinále, kam doprovodí první celek tabulky Brazílii. Soupeřem Švýcarů ve vyřazovací části bude Švédsko.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Švýcarský fotbalista Dzemaili slaví gól v utkání MS proti Kostarice.

Článek

Švýcaři dvakrát vedli zásluhou Blerima Dzemailiho a Josipa Drmice, ale Kostarika ukončila střelecký půst na šampionátu a pokaždé vyrovnala. Nejprve se trefil Kendall Waston a v samotném závěru si penaltu Bryana Ruize smolně srazil do branky gólman Yann Sommer.

Úvod utkání patřil Kostarice, která už před zápasem měla jistotu, že skončí ve skupině a čtvrtfinále z roku 2014 neobhájí. V šesté minutě nebezpečně hlavičkoval Borges a chvíli nato dobře střílel Ruiz, ale brankář Sommer v obou případech předvedl pohotové zákroky.

O pět minut později už sice Colindres technickou střelou Sommera překonal, ale míč skončil na břevně. Ve 21. minutě si švýcarský gólman poradil s ranou Ovieda a dal tak šanci spoluhráčům udeřit na opačné straně. Po půlhodině hry sklepl Embolo centr k Dzemailimu, který se z malého vápna nemýlil.

Odměny za aktivní hru se Kostarika dočkala po přestávce - v 56. minutě se po rohovém kopu prosadil hlavou Waston. Kostarika se tak dočkala prvního gólu na mistrovství, když v Rusku skórovala jako poslední ze všech účastníků. Stejně jako před čtyřmi lety se tak prosadily všechny týmy.

Švýcarsko inkasovaná branka probrala a v 79. minutě Drmic trefil břevno. Dvě minuty před koncem už se střídající útočník dočkal. Po podklouznutí jednoho z obránců se dostal snadno k míči a poslal ho přesně k tyči. Vzápětí sice rozhodčí nařídil penaltu ve prospěch Kostariky, video však upozornilo na ofsajd a pokutový kop byl odvolán.

Vzápětí ale Zakaria fauloval Campbella a Kostarika se už tentokrát penalty dočkala, i když jí k tomu pomohla velká dávka štěstí. Střela Ruize se totiž odrazila od břevna do hlavy gólmana Sommera a od ní do branky.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina E:
Švýcarsko - Kostarika 2:2 (1:0)
Branky: 31. Dzemaili, 88. Drmic - 56. Waston, 90.+3 vlastní Sommer. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Fr.) - Zwayer (video, Něm.). ŽK: Lichtsteiner, Zakaria, Schär - Gamboa, Campbell, Waston. Diváci: 43.319.
Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez - Shaqiri (81. Lang), Xhaka, Dzemaili, Behrami (60. Zakaria), Embolo - Gavranovic (69. Drmic). Trenér: Petkovic.
Kostarika: Navas - Gamboa, Acosta, González, Waston, Oviedo - Colindres (81. Wallace), Borges, Guzmán, Ruiz - Campbell. Trenér: Ramírez.

Reklama

Související témata: