Hlavní obsah

Japonsko - Polsko 0:1Japonci prohráli s Polskem, ale kuriózní kritérium je posunulo do osmifinále MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
59. Bednarek 0 : 1
Záznam online reportáže

Volgograd/Praha

Fotbalisté Japonska se navzdory prohře 0:1 s Polskem probojovali do osmifinále mistrovství světa. K postupu z druhého místa skupiny F jim pomohl nižší počet žlutých karet než měl Senegal, který podlehl 0:1 Kolumbii.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonec Keisuke Honda zdraví fanoušky po porážce s Polskem.

Článek
Fotogalerie

Japonci, kteří ve Volgogradu prohráli gólem Jana Bednarka z 59. minuty, měli po třech zápasech stejně jako Senegal čtyři body a skóre 4:4, vzájemný zápas skončil remízou 2:2, takže o postupujícím poprvé v historii MS rozhodovalo až disciplinární kritérium. Asijský tým dostal čtyři žluté karty, Afričané o dvě více.

"Samurajové" postoupili mezi nejlepších 16 týmů světa potřetí v historii a poprvé od roku 2010. Japonsko v pondělním osmifinále vyzve vítěze skupiny G, kterým bude Anglie, nebo Belgie.

Japonsko od předchozí remízy 2:2 se Senegalem udělalo v základní sestavě hned šest změn a jen na lavičce začali Kagawa, Inui nebo kapitán Hasebe. Polsko nasadilo pět jiných hráčů oproti minulém debaklu 0:3 s Kolumbií.

Úvodní poločas moc velkých šancí nenabídl. Ve 13. minutě Mutovu střelu vyrazil Fabiaňski, který poprvé na turnaji dostal v polské brance přednost před Szczesným. Po půlhodině hry předvedl ještě lepší zákrok Japonec Kawašima, který na brankové čáře vytáhnul Grosického hlavičku.

Poláci udeřili v 59. minutě. Kurzawa z přímého kopu našel v pokutovém území Bednarka a ten dostal hodně času i prostoru zamířit do horního růžku. Obránce Southamptonu při šestém reprezentačním startu zaznamenal první branku.

Čtvrt hodiny před koncem mohl přidat pojistku Lewandowski, ale z malého vápna ve skluzu přestřelil. Nejlepší střelec evropské části kvalifikace se opět nedočkal premiérového zásahu na mistrovství světa.

Japonci s vědomím výsledku druhého utkání mezi Senegalem a Kolumbií i nižšího počtu žlutých karet v závěru prakticky nehráli a jen natahovali čas. Nakonec jim však taktika vyšla. Polsko na MS poprvé od roku 1986 a po 10 zápasech udrželo čisté konto.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina H:
Japonsko - Polsko 0:1 (0:0)
Branka: 59. Bednarek. Rozhodčí: Sikazwe (Zamb.) - Dos Santos (Angola), Siwela (JAR) - Orsato (video, It.). ŽK: Makino (Japonsko). Diváci: 42.189.
Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Jamaguči, Šibasaki - Sakai, Okazaki (47. Osako), Usami (65. Inui) - Muto (82. Hasebe). Trenér: Nišino.
Polsko: Fabiaňski - Bereszyňski, Glik, Bednarek - Kurzawa (79. Peszko), Krychowiak, Góralski, Jedrzejczyk - Zieliňski (79. Teodorczyk), Lewandowski, Grosicki. Trenér: Nawalka.

Reklama

Související témata: