Hlavní obsah

FIFA nebude měnit pravidlo o kartách, které vyřadilo Senegal

Moskva

Vedení FIFA se po mistrovství světa bude zabývat pravidlem hodnocení fair play, které je pomocným kritériem při určení konečného pořadí v základních skupinách. Na šampionátu v Rusku se novinka stala osudným fotbalistům Senegalu, na jejichž úkor díky menšímu počtu karet prošlo do osmifinále Japonsko.

Foto: Max Rossi, Reuters

Senegalec Salif Sane po porážce od Kolumbie, která znamenala vyřazení z MS.

Článek

Ke změně však s největší pravděpodobností nedojde. "Ano, budeme se tím zabývat, ale nevidíme důvod, proč bychom měli stávající pravidlo jakkoliv měnit," citovala agentura AP ředitele soutěží FIFA Colina Smithe.

Takzvané hodnocení fair play je při rovnosti bodů předposledním pomocným kritériem k určení umístění v tabulce. Po něm už následuje pouze los. "Samozřejmě, že je lepší, když o postupu jasně rozhodnou góly a výsledky. Ale fair play jako pomocné kritérium je také velmi jasné," uvedl Smith.

Ve čtvrtečních závěrečných zápasech skupiny H tak Japonsko doslova vsadilo všechno na jednu kartu, protože mělo o dvě napomínání méně než Senegal. Japonci proto v duelu s Polskem za stavu 0:1 téměř neútočili a nové pravidlo je nakonec vzhledem k rovnosti bodů, skóre i remíze 2:2 ze vzájemného zápasu poslalo do osmifinále na úkor Senegalu, který v posledním duelu podlehl 0:1 Kolumbii.

Reklama

Související témata: