Hlavní obsah

Švédsko - Švýcarsko 1:0Švédové po 24 letech postoupili do čtvrtfinále MS, rozhodl Forsberg

MinutaMin. Tým Hráč Akce
66. Forsberg 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Švédska porazili v osmifinále mistrovství světa v Rusku Švýcarsko 1:0. Jedinou branku vstřelil po teči Akanjiho v 66. minutě Forsberg. Švýcaři neproměnili žádnou ze svých šancí a na šampionátu končí. Švédsko do čtvrtfinále světového šampionátu postoupilo po 24 letech, vyzve v něm vítěze duelu Kolumbie – Anglie.

Foto: Darren Staples, Reuters

Švédská radost po gólu Emila Forsberga.

Článek

Oba soupeři nenastoupili v ideálních sestavách. Švýcaři postrádali vykartované obránce Lichtsteinera se Schärem, místo nich nastoupili Djourou a Lang. Zraněného záložníka Larssona v sestavě Seveřanů nahradil Svensson.

V prvním poločase se odehrávala především taktická bitva. Výjimkou byly dvě slepené příležitosti Švédů v rozmezí několika desítek vteřin. Nejprve minul Berg a poté Ekdal z voleje přestřelil branku. Hra nabrala tempo až po necelé půlhodině.

V šanci se zjevil opět Berg, jehož střelu ze 13 metrů Sommer skvěle vyrazil. Ve 38. minutě se do první šance dostali také Švýcaři. Zuber připravil pozici pro Džemailiho, který ovšem z hranice penalty trestuhodně přestřelil. V poslední příležitosti prvního dějství se ocitnul Ekdal, jenže zblízka přestřelil.

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy opět s cílem především neinkasovat, ale to se Švýcarům stalo osudným. V 66. minutě si Forsberg vyměnil balón s Toivonenem a z velkého vápna vypálil, střelu nešťastně tečoval Akanji a gólman Sommer již nestačil zasáhnout. Od tohoto momentu se žlutomodří zatáhli na vlastní polovinu a trpělivě odolávali švýcarskému tlaku.

V 80. minutě se po rohovém kopu Shaqiriho Švýcaři málem dočkali vyrovnání, ale míč ze skrumáže 2 metry před brankovou čárou odkopl do bezpečí Granqvist. Už v nastaveném čase se po centru Rodrígueze dostal k hlavičce Seferovič, ale Olsen parádním zákrokem utnul naděje Švýcarů.

V posledních vteřinách nastavení se do samostatného úniku dostal Olsson a Švýcaři museli zatáhnout za záchrannou brzdu. Zákrok Langa označil sudí Skomina jako penaltový a Lang navíc viděl i červenou kartu. Po konzultaci s videorozhodčím však verdikt změnil a místo pokutového kopu dostali Švédové šanci rozehrávat standardní situaci ze 17 metrů. Následnou střelu Toivonena zlikvidoval Sommer, ale na víc už Švýcaři čas neměli.

Švédové mezi posledními osmi vyzvou v sobotu lepšího z dvojice Kolumbie – Anglie.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - osmifinále:
Švédsko - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 66. Forsberg. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Orsato (video, It.). ŽK: Lustig - Behrami, Xhaka. ČK: 90.+4 Lang (Švýcarsko). Diváci: 64.042.
Švédsko: Olsen - Lustig (82. Krafth), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (82. Olsson) - Berg (90.+1 Kiese Thelin), Toivonen. Trenér: Andersson.
Švýcarsko: Sommer - Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (73. Seferovic), Zuber (73. Embolo) - Drmic. Trenér: Petkovic.

Reklama

Související témata: