Hlavní obsah

Chorvaté v rozstřelu vyřadili Rusy, v semifinále si zahrají s Anglií, která přešla přes Švédy

Samara/Soči
Aktualizováno

Fotbalové mistrovství světa už zná celé semifinálové osazenstvo. Po včerejším postupu Francie a Belgie se mezi čtyři nejlepší celky dostaly i Anglie a Chorvatsko. Albion porazil Švédsko 2:0 a ve středečním semifinále vyzve Chorvaty, kteří za stavu 2:2 po prodloužení v penaltovém rozstřelu udolali ve velkolepé bitvě domácí Rusy.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Chorvatská radost po penaltovém rozstřelu s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Evropský čtvrtfinálový den otevřel duel v Samaře. Angličané v něm dvakrát udeřili ze vzduchu a po 28 letech si zahrají v semifinále mistrovství světa.

První gól obstaral po půlhodině hry stoper Harry Maguire, který si naběhl na rohový kop Ashleyho Younga. Druhý gól přidal po změně stran záložník Dele Alli, jenž hlavou usměrnil k tyči centr Jesseho Lingarda. Albion držel svými zákroky brankář Jordan Pickford, vychytal hlavičku Marcuse Berga, střelu Viktora Claessona i další pokus Berga.

Ve večerním duelu mezi Ruskem a Chorvatskem se na první trefu čekalo do 31. minuty. Ruský štírek Denis Čeryšev nechytatelnou střelou obstřelil přibližně z pětadvaceti metrů brankáře Daniela Šubašiče a potvrdil roli nejlepšího ruského střelce. Na šampionátu se prosadil už počtvrté. Chorvaté ale ještě do přestávky srovnali. Andrej Kramarič gólově zužitkoval centr Maria Mandžukiče.

Po změně stran mohl rozhodnout Ivan Perišič, ale jeho střela trefila pouze pravou tyč Akinfejevovy brány. Šlo se tak do prodloužení. V něm se nejprve po rohovém kopu hlavou ve 101. minutě prosadil stoper Chorvatů Domagoj Vida. Pět minut před jeho koncem srovnal Mario Fernandes.

Smolov na úvod rozstřelu nedal, jeho lehkou střelu likvidoval Subašič, Brozovič zařídil vedení Chorvatů. Dzagojev srovnal. Akinfejev pak vychytal Kovačiče, ale Fernandes pálil vedle a nezařídil Rusům vedení. Modrič s obří klikou proměnil (od brankáře šel míč do tyče a do sítě). Nekompromisně proměnil Ignaševič, ale Vida dál držel Chorvaty o gól napřed. Kuzjajev uhájil ruskou naději, jenže Rakitič podobně jako proti Dánsku trefil postup. Chorvatsko tak je poprvé od roku 1998 v semifinále MS.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - čtvrtfinále:
Švédsko - Anglie 0:2
Branky: 30. Maguire, 58. Alli
Rusko - Chorvatsko 2:2 po prodloužení, 3:4 na penalty
Branky: 31. Čeryšev, 115. Fernandes - 39. Kramarič, 101. Vida, rozhodující penalta Rakitič
Další program fotbalového mistrovství světa v Rusku:
Semifinále:
úterý 10. července:
20:00 Francie - Belgie (Petrohrad)
středa 11. července:
20:00 Anglie - Chorvatsko (Moskva, Lužniki)
O třetí místo:
sobota 14. července: 16:00 (Petrohrad)
Finále:
neděle 15. července: 17:00 (Moskva, Lužniki)

Reklama

Související témata: