Hlavní obsah

Švédsko - Anglie 0:2Anglie vyřadila Švédsko, v semifinále MS se představí poprvé od roku 1990

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Maguire 0 : 1
59. Alli 0 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Anglie si ve čtvrtfinále mistrovství světa poradili se Švédskem. První branku obstaral stoper Harry Maguire. Po přestávce náskok zvýšil Dele Alli. Švédové si vytvořili pár příležitostí, ale v zakončení jim chyběl klid a navíc naráželi na skvělého Jordana Pickforda. Anglie se do semifinále podívá po 28 letech. Ve středu od 20 hodin v něm vyzve vítěze večerního duelu Chorvatsko - Rusko.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Záložník Anglie Dele Alli přidává druhý gól ve čtvrtfinálovém zápase se Švédy.

Článek

Vítězná sestava se nemění, to bylo heslo, kterým se řídil anglický trenér Southgate a do zápasu vyslal stejnou jedenáctku jako v osmifinále proti Kolumbii. Švédsko muselo řešit karetní distanc pro Lustiga, kterého v základní sestavě nahradil Krafth.

Ve dvanácté minutě se jako první osmělili Seveřané, Claessonova rána ze střední vzdálenosti mířila nad. Ve dvacáté minutě se zbavil obránce Sterling a připravil palebnou pozici pro Kanea. Nejlepší střelec šampionátu však z osmnácti metrů těsně minul pravou tyč švédské branky. V 30. minutě Anglie udeřila, jak jinak než ze standardní situace. Tentokrát rozehrál Young rohový kop a Harry Maguire hlavou vstřelil svůj první reprezentační gól. Byl to už osmý zásah Angličanů na šampionátu ze standardní situace. V poslední minutě poločasu mohl Albion pojistit své vedení. Henderson vyslal perfektním pasem do úniku Sterlinga, jenže jeho kličku Olsen vystihl.

Krátce po přestávce mohlo být srovnáno. Pickford se však blýskl proti skvěle umístěné hlavičce Berga a udržel Anglii vedení. V 59. minutě vyústil anglický zámek ve druhý gól. Po centru Lingarda zůstal nekrytý Dele Alli a z malého vápna hlavičkou překonal Olsena. Od druhé anglické trefy se Seveřané konečně vrhli do útoku a mohli rychle odpovědět. Berg přiťukl Claessonovi, jehož pokus perfektním zákrokem vyrazil Pickford. Po dalším rohu se na druhé straně objevil v šanci Maguire, ale z voleje vysoko přestřelil. V 72. minutě se po přihrávce Guidettiho do zakončení dostal Berg. Jeho střelu vytáhl Pickford konečky prstů na roh.

Ve zbytku utkání Angličané hru kontrolovali. V poslední minutě základní hrací doby ještě podtrhl švédský zmar Augustinsson, kterému střela z přímého kopu vůbec nesedla.

Angličané tak mohou nadále snít o druhém světovém zlatu, to jediné získali už v roce 1966.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - čtvrtfinále:
Švédsko - Anglie 0:2 (0:1)
Branky: 30. Maguire, 59. Alli. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (všichni Niz.). ŽK: Guidetti, Larsson - Maguire. Diváci: 39.991.
Švédsko: Olsen - Krafth (85. Jansson), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg (65. Olsson) - Berg, Toivonen (65. Guidetti). Trenér: Andersson.
Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli (77. Delph), Henderson (85. Dier), Lingard, Young - Sterling (90.+1 Rashford), Kane. Trenér: Southgate.

Reklama

Související témata: