Hlavní obsah

Francie - Belgie 1:0Francie bude hrát o zlato! Postup přes Belgii zařídil Umtiti

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Umtiti 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Francie vyřadili v semifinále mistrovství světa v Rusku Belgii. O prvním finále pro Francii po dvanácti letech rozhodl v 51. minutě po Griezmannově rohovém kopu hlavičkou Samuel Umtiti. Francie se v boji o zlato představí v neděli od 17 hodin, Belgii čeká souboj o bronz o den dříve. O soupeřích rozhodne druhé semifinále Chorvatsko - Anglie, které má výkop ve středu ve 20 hodin SELČ.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Gól! Francouzský obránce Samuel Umtiti (č. 5) hlavou otevřel skóre semifinálového utkání MS s Belgií.

Článek
Fotogalerie

Francouzský kouč Didier Deschamps přivítal v sestavě Matuidiho, který si ve čtvrtfinále proti Uruguayi odpykával karetní trest a ve středu pole nahradil Tolissa. Belgičané naopak kvůli žlutým kartám postrádali Meuniera, jehož v sestavě nahradil Dembélé.

Diváci na Krestovském stadiónu žádnou strhující podívanou neviděli. Taktickou bitvu rozčísla až situace ze třinácté minuty. Po ztrátě Belgie se k míči dostal Pogba, obešel Dembélého a vymyslel kolmici pro Mbappého. Ten ve sprintérském souboji předstihl Vertonghena, ale šanci Les Bleus zmařil Courtois včasným vyběhnutím.

Následně převzali iniciativu Rudí ďáblové. Proti dvěma pokusům Hazarda Lloris ještě zasahovat nemusel, ale po rohu Chadliho už ano. Míč se totiž odrazil přímo k Alderweireldovi, který mířil přesně k levé tyči, ale Lloris parádním zákrokem udržel bezbrankový stav. V 31. minutě se připomněli také Francouzi. Po nacvičeném signálu hlavičkoval Giroud těsně vedle. Pět minut před přestávkou se do největší šance prvního poločasu dostala Francie. Mbappé prostrčil přesně na Pavarda, který se zjevil úplně sám před Courtoisem, ale gólman londýnské Chelsea skvěle zasáhl.

Atraktivitě utkání výrazně pomohla situace z 51. minuty. Griezmann perfektně rozehrál rohový kop, Umtiti na přední tyči vyhrál souboj s Fellainim a Courtois byl proti hlavičce stopera Barcelony bez šance. V 56. minutě poslal Mbappé geniální patičkou do šance Girouda, skóre však zůstalo beze změny.

V 60. minutě vystřídal Dembélého Mertens a značně oživil hru červenožlutých. Z jeho následných centrů mohla Belgie srovnat. De Bruyne však promáchl a hlavička Fellainiho se mezi tyče těsně nevešla. Deset minut před koncem Belgii výrazně poškodil uruguayský sudí Cunha, když neodpískal zcela jasný faul Girouda na Hazarda těsně za hranicí velkého vápna. Během šestiminutového nastavení si šance vytvářela z rychlých brejků pouze Francie, ale Griezmann ani Tolisso pojistku nepřidali.

Francouzi se v neděli představí ve finále potřetí v historii. V roce 1998 na domácím šampionátu porazili Brazílii 3:0, o osm let později v Berlíně podlehli v penaltovém rozstřelu Itálii. Belgičané budou v sobotu bojovat o první cenný kov z mistrovství světa.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - semifinále:
Francie - Belgie 1:0 (0:0)
Branka: 51. Umtiti. Rozhodčí: Cunha - Taran, Espinosa (všichni Ur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Kanté, Mbappé - E. Hazard, Alderweireld, Vertonghen. Diváci: 64 286.
Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi (86. Tolisso) - Giroud (85. N'Zonzi). Trenér: Deschamps.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Chadli (90. Batshuayi), Witsel, Dembélé (60. Mertens), Fellaini (80. Carrasco) - De Bruyne, E. Hazard - Lukaku. Trenér: Martínez.

Reklama

Související témata: