Hlavní obsah

Návrat ke kostkám. Chorvaté ve finále MS obléknou tradiční dresy

Moskva
Aktualizováno

Fotbalisté Chorvatska v nedělním finále mistrovství světa na moskevském stadionu Lužniki nastoupí v tradičních červenobíle kostkovaných dresech, jejich soupeř Francie pak v modrých. Informovala o tom světová fotbalová federace FIFA.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Chorvatská radost. Luka Modrič (vlevo) slaví se spoluhráčem Ante Rebičem po proměněné penaltě v utkání MS proti Nigérii. V dalších zápasech pak tradiční barvy neoblékli.

Článek

Červenobílý vzor je chorvatským tradičním znakem a po postupu do finále dokonce v kostkovaných dresech zasedala tamní vláda. Výběr trenéra Zlatka Daliče v nich však na šampionátu v Rusku nastoupil jen jednou - v úvodním utkání základní skupiny s Nigérií. Ve zbývajících duelech hrál v modročerné kombinaci.

I další zpráva z MS souvisí s oblečením Chorvatů.  Musejí zaplatit pokutu, kterou jim udělila Mezinárodní fotbalová federace FIFA, a to ve výši 50 tisíc švýcarských franků (asi 1,1 miliónu korun).

Platit má i Švédsko za to, že jejich hráči na mistrovství světa nosili neschválené štulpny. Švédsko už jednou za stejný prohřešek bylo na šampionátu pokutováno částkou ještě o 20 tisíc vyšší.

Tehdy se provinilo více hráčů Švédska, ve čtvrtfinále s Anglií se jednalo o prohřešek jediného hráče. Také na chorvatské straně se dopustil přehmatu jeden hráč v semifinále s Anglií. FIFA vyzvala chorvatský tým, aby se podobný prohřešek neopakoval ve finále.

Reklama

Související témata: