Hlavní obsah

Jarolím Suchého vytáhl do áčka Slavie, teď mu svěřil i kapitánskou pásku reprezentace

Praha

Nastartoval kariéru Marka Suchého, nyní stejný trenér osmadvacetiletého zadáka Basileje ustanovil kapitánem fotbalové reprezentace. Byť jen dočasným, protože v kádru elitního českého výběru pro středeční přípravu s Arménií (v 19.15 hodin) a nedělní start kvalifikace o MS 2018 proti Severnímu Irsku chybí dva zkušenější borci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Marek Suchý během utkání s Turky.

Článek
Fotogalerie

„Nejsou s námi Tomáš Sivok nebo Tomáš Rosický, ale pochopitelně jde o poctu. Nicméně já se nechci pouštět do debat, zda na mně reprezentace bude stát nyní víc. Všechno musí být podložené výkony, tudíž až zápasy ukážou skutečnost. Každopádně budu dělat maximum, abych potvrdil, že patřím ke zkušenějším," prohlásil osmadvacetiletý borec, jenž od ledna 2014 obléká dres Basileje, s níž třikrát slavil mistrovský titul.

Mezi fotbalovou elitu však prvně nakoukl v květnu 2005 v pražské Slavii, kde jako pětiletý capart s fotbalem začínal. Z juniorky jej tehdy vytáhl Karel Jarolím, nynější trenér fotbalové reprezentace, který na lavičce klubu z Edenu střídal Josefa Csaplára.

„Zažili jsme spolu ve Slavii skvělé časy. Naskočil jsem do ligy, šlo o nesmírně důležité období pro moji kariéru," vzpomínal s úsměvem Suchý na sezóny, kdy se Slavií pod taktovkou Jarolíma dvakrát vybojoval titul a zažil historickou účast v Lize mistrů. „Věřím, že v reprezentaci navážeme na úspěchy z Edenu. Není to pochopitelně jen o nás dvou, ale o celém týmu, byť je jasné, že čas na vstřebání filozofie nového trenéra není příliš velký," krčil rameny Suchý.

Úvodní řeč obsahovala i důraz na životosprávu

Hned na rozjezd nové mise poznal, že se trenér Jarolím příliš nezměnil. „Měl k nám řeč, jak by naše působení v národním mužstvu mělo vypadat. A hned také došlo na přednášku o výživě," smál se Suchý v připomínce faktu, že kouč reprezentace si na všech klubových štacích velmi potrpěl nejen na dodržování životosprávy, ale důsledně lpěl i na stravovacích návycích svěřenců.

„Trenér na to hodně dbá a vyžaduje od hráčů velmi důsledně, aby jeho pokyny plnili. Ale ze spolupráce ve Slavii jsem tohle věděl. Přednáška byla zajímavá. Navíc dnes už jsou na podobné věci všichni zvyklí ze zahraničí a nikoho to nepřekvapí. Pro žádného z kluků nešlo o extra novou záležitost," ujišťoval Suchý. „Ale pouštět se do srovnání novinek, které trenér zařadil do samotné přípravy, nechci, protože jsme měli vlastně jen regenerační a předzápasový trénink," zdráhal se Suchý.

Mchitarjan a spol. budou dobrá prověrka

Každopádně fakt, že se bojuje o světový šampionát pořádaný Ruskem, umocňuje obráncovu touhu přispět k úspěšnosti Jarolímovy mise. „Čtyři roky jsem oblékal dres moskevského Spartaku, takže postup je pro mě obrovskou výzvou. Sním o startu na mistrovství v zemi, kde jsem docela dlouho hrál. A uvědomuji si, jak důležitý bude už kvalifikační start," vyhlížel už Suchý nedělní bitvu se Severním Irskem.

Té bude předcházet středeční přípravný test s Arménií v Mladé Boleslavi. „Hodilo by se víc času na sehrání, ale termínový kalendář je striktně daný a musíme se přizpůsobit. A tak je fajn, že máme alespoň jeden zápas, protože můžeme vše vyzkoušet v jiných situacích, než přináší trénink. Navíc protivník má v kádru Mchitarjana, jehož angažmá v Dortmundu a Manchesteru United dokazují, jak moc se vymyká. Bude to dobrá prověrka," přemítal Suchý.

S povděkem kvitoval fakt, že po zranění na červnovém ME ve Francii se na scénu, byť zatím jen klubovou, vrací v dresu pražské Sparty záložník Tomáš Rosický. „Jsem rád, že je fit. Všichni si uvědomují, co ve fotbale dosáhl. A nejen já si přeju, aby pokračoval i v reprezentaci," vykládal Suchý, jak moc by přivítal návrat muže, jemuž s největší pravděpodobností v příštích měsících předá kapitánskou pásku národního mužstva.

Reklama