Hlavní obsah

Nominace s komplikacemi. Jarolím doplnil tým o Baráka a spol.

Praha
Aktualizováno

Dopředu avizoval, že pět hráčů ještě na kvalifikační duely s Německem a Severním Irskem povolá, nakonec však reprezentační kouč Karel Jarolím musel vyřknout jmen hned šest. Původně totiž počítal s Jakubem Brabcem, jenže ten neprošel zdravotní prohlídkou, a tudíž se dostalo i na sparťanského obránce Davida Hovorku. A dokonce po dvou odehraných zápasech v letenském týmu. „Jenže i po nucené pauze navazuje na výkony, které podával při působení v Liberci. I charakter mluví v jeho prospěch. Když je na hřišti, dělá vše pro to, aby jeho mužstvo uspělo,“ vysvětloval reprezentační trenér, proč se rozhodl právě pro něho.

Karel Jarolím o německé reprezentaciVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

I s pěticí dodatečně povolaných fotbalistů se sešel trenér dnes v poledne v Praze, kde se bude se svým výběrem chystat na páteční konfrontaci s Německem.

Chilané jako inspirace

„Mistři světa, vítězové Poháru FIFA, čeká nás prostě zápas pravdy. Bude to těžká prověrka a mrzelo by mě, kdyby se z ní hráči podělali předem," uvažoval Jarolím o utkání, jež se hraje v pátek od 20.45 v pražském Edenu.

„Přál bych si, aby ho každý z hráčů bral jako velkou výzvu," dodával s vědomím, že moc času na společnou přípravu není.

„Vlastně jen úterý a středu, protože při čtvrtečním předzápasovém tréninku se toho už moc zvládnout nedá," je si vědom i reprezentační kouč. „Nějaké slabiny by se samo sebou i u Němců našly, ale půjde o to, abychom je využili. Jako příklad by mohli posloužit Chilané na prázdninovém Konfederačním poháru v Rusku, i když pravdou je, že Löwův tým tam nehrál kompletní,"

S pěti hráči, které do svého výběru povolal dodatečně, podle něho problém není. „Uvažoval jsem o nich už při první nominaci, ale protože byl čas a nějaké zápasy se přece jen ještě hrály, počkal jsem, v jaké budou formě," vysvětloval Jarolím. „Roli hrálo i to, co budeme chtít proti Němcům hrát my."

Stopeři jisté zkušenosti mají

Trochu překvapením je, že proti mistrům světa si pozval dva stopery bez reprezentačních zkušeností - tedy Lüftnera a Hovorku.

„Nedá se nic dělat. Věřím, že jsou natolik psychicky silní, že se případně popasují i s Němci. Nějaké zkušenosti přece jen mají - vždyť jeden hraje v Dánsku a druhý si v minulé sezóně zahrál evropské poháry s Libercem."

Kromě Lüftnera a Hovorky se v kádru národního týmu objevili i Antonín Barák, který o víkendu poprvé zasáhl do zápasu italské ligy v dresu fotbalistů Udine, dále pak slávistický dirigent Josef Hušbauer a plzeňský záložník Tomáš Hořava, jehož tým zatím po pěti kolem vévodí tabulce domácí HET ligy.

Utkání proti Německu je na programu v pátek 1. září od 20:45 v pražském Edenu, o tři dny později, tj. 4. 9., se česká reprezentace představí v Belfastu proti domácímu týmu Severního Irska.

Reklama