Hlavní obsah

Španělsko - Albánie 3:0Španělé jsou na MS, pomohla jim výhra nad Albánií. Italové jen remizovali s Makedonií

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Španělska postoupili na mistrovství světa. Šampioni z roku 2010 v devátém utkání kvalifikace doma porazili Albánii 3:0 a v čele tabulky skupiny G mají před posledním kolem nedostižný pětibodový náskok před Itálií, která doma nečekaně jen remizovala 1:1 s Makedonií.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Fotbalisté Španělska slaví postup na mistrovství světa 2018 v Rusku.

Článek
Fotogalerie

Španělsko v Alicante brzy potvrdilo roli favorita a už během úvodní půlhodiny se do albánské branky trefili Rodrigo, Isco a Thiago. Výběr trenéra Julena Lopeteguiho prodloužil sérii neporazitelnosti v kvalifikaci MS na 62 zápasů.

Šampionát zná už jedenáct účastníků. Vedle Španělska a Ruska, kde se turnaj v příštím roce uskuteční, si účast zajistily také Belgie, Německo, Anglie, Brazílie, Mexiko, Japonsko, Jižní Korea, Írán a Saúdská Arábie.

Italové se v Turíně od začátku proti Makedonii trápili. Ve 40. minutě sice otevřel skóre stoper Giorgio Chiellini, ale další branku "Azzurri" nepřidali. V 77. minutě vyrovnal Aleksandar Trajkovski, jenž pokazil jubileum Gianluigimu Buffonovi. Domácí brankář nastoupil ke 172. duelu za Itálii a překonal evropský reprezentační rekord. Itálie má jisté druhé místo ve skupině a s velkou pravděpodobnosti i baráž.

Island si z Turecka odvezl suverénní výhru 3:0 a poskočil do čela skupiny I o dva body před Chorvatsko, které po dalším velkém překvapení doma remizovalo 1:1 s Finskem. Chorvaté měli nad severoevropským soupeřem velkou převahu, ale gólově se prosadil jen v 57. minutě Mario Mandžukič. V poslední minutě normální hrací doby však odpověděl střídající reprezentační debutant Pyry Soiri.

Naopak Island si počínal v Eskisehiru hodně suverénně. V závěru prvního poločasu skórovali Johann Gudmundsson a Birkir Bjarnason, krátce po pauze přidal třetí zásah Kári Árnason.

Ukrajina vyhrála na hřišti outsidera Kosova 2:0 a bodově se dotáhla na Chorvaty, které přivítá v závěrečném utkání. Za hosty odehrál úvodních 64 minut záložník Slavie Ruslan Rotaň, další hráč "Sešívaných" Eduard Sobol zůstal na lavičce.

Srbsko v zápase pod vedením českého rozhodčího Pavla Královce prohrálo v Rakousku 2:3 a nedokázalo využít první postupový mečbol. Balkánský tým má v čele tabulky D náskok už jen jednoho bodu před Walesem, jenž zvítězil v Gruzii 1:0. Po domácí výhře 2:0 nad Moldavskem drží šanci na postup i třetí Irsko.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:
Skupina D:
Tbilisi: Gruzie - Wales 0:1 (0:0)
Branka: 49. Lawrence. Rozhodčí: Manzano (Šp.).
Vídeň: Rakousko - Srbsko 3:2 (1:1)
Branky: 25. Burgstaller, 76. Arnautovic, 89. Schaub - 11. Milivojevič, 83. Matič. Rozhodčí: Královec (ČR).
Dublin: Irsko - Moldavsko 2:0 (1:0)
Branka: 2. a 19. Murphy. Rozhodčí: Nijhuis (Niz.). ČK: 90.+2 Gatcan (Mold.).
Skupina G:
Turín: Itálie - Makedonie 1:1 (1:0)
Branky: 40. Chiellini - 77. Trajkovski. Rozhodčí: Martins (Portug.).
Alicante: Španělsko - Albánie 3:0 (3:0)
Branky: 16. Rodrigo, 24. Isco, 27. Thiago. Rozhodčí: Jeskov (Rus.).
Vaduz: Lichtenštejnsko - Izrael 0:1 (0:1)
Branka: 21. Tibi. Rozhodčí: Hunter (Sev. Ir.).
Skupina I:
Eskisehir: Turecko - Island 0:3 (0:2)
Branky: 32. Gudmundsson, 39. B. Bjarnason, 50. Árnason. Rozhodčí: Marciniak (Pol.).
Rijeka: Chorvatsko - Finsko 1:1 (0:0)
Branky: 57. Mandžukič - 90. Soiri. Rozhodčí: Stefanski (Pol.).
Skadar: Kosovo - Ukrajina 0:2 (0:0)
Branky: 60. vlastní Paqarada, 87. Jarmolenko. Rozhodčí: Pawson (Angl.).

Reklama

Související témata: