Hlavní obsah

Slavná velmoc na kolenou! Nizozemský fotbal zažívá hluboký pád. Odvrátí další pohromu?

Praha

Nejsou to jen Češi, kdo vzpomíná na zašlou fotbalovou slávu. Donedávna těžko představitelný pád z výšin prožívají v Nizozemsku, jemuž velmi reálně hrozí, že bude chybět na druhém velkém turnaji za sebou.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Současná nizozemská reprezentace má k nedávné hvězdné minulosti daleko

Článek

Nečekaný úpadek vlastně svým způsobem nastartovali Češi. Na úvod kvalifikace o EURO 2016 dorazili Oranje do Prahy s vizitkou čerstvých bronzových medailistů z MS v Brazílii, kde uchvátili parádním útočným fotbalem, jímž smetli třeba i hvězdné Španěly 5:1.

Jenže s Českou republikou senzačně prohráli 1:2, a šok na úvod předznamenal zpackanou kvalifikaci, v níž se na jejich úkor dostali na šampionát ve Francii kromě Čechů také Islanďané a Turci.

Hvězdná generace pomalu končí

Co se jevilo jako jednorázové selhání jedné z nejúspěšnějších fotbalových velmocí v moderní historii se třemi účastmi ve finále MS (1974, 1978 a 2010), ve světle posledních výsledků vypadá spíše jako hlubší krize. Nizozemci před posledním kvalifikačním duelem o postup na MS se Švédy ztrácí na v tabulce druhé Skandinávce tři body. Pokud chtějí udržet naději na baráž, musí doma zvítězit, a to hodně výrazně. Aktuálně mají skóre pro baráž o šest gólů horší než Švédové.

Zkrátka hvězdná generace Arjena Robbena, Wesleyho Sneijdera či Robina van Persieho už překročila třicítku a následovníci prostě nejsou dost dobří.

A nejde jen o reprezentaci. Nizozemsko nebude od příští sezóny mít v Lize mistrů i Evropské lize vůbec poprvé ani jeden klub s přímým postupem do základní skupinové fáze.

Úroveň ligy klesá

„Velkokluby jako Ajax, PSV a Feyenoord stále vychovávají dobré hráče, ale celková úroveň prvoligového fotbalu jde dolů. To se ale může rychle změnit. Stačí mít čtyři až šest hvězdných hráčů," vysvětluje pro deník Telegraph Frank Arnesen, jenž se podílel na vzestupu hráčů jako Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy či Arjen Robben.

Nizozemská liga také tradičně zásobovala přední evropské velkokluby takřka nepřeberným množstvím talentovaných hráčů, kteří se v zahraničí rychle řadili k oporám. Ani to už úplně neplatí. Nejkřiklavějším případem je Memphis Depay, jenž se v Manchsteru United trápil a zařadil se k nejhorším nákupům v poměru cena/výkon v historii klubu.

„V PSV byl Memphis fantastický. Vyhráli ligu díky jeho gólům. Jenže United na něj byli příliš velké sousto. Pro holandské hráče je to teď v zahraničí evidentně těžší," potvrzuje Arnesen.

Reklama

Související témata: