Hlavní obsah

Island slavil postup další vášnivou nocí. Minule byl dopad po devíti měsících rekordní...

Pohádka z ledu a ohně nekončí! Fotbalisté Islandu si poprvé zahrají na mistrovství světa. Země gejzírů se zároveň stala nejmenším účastníkem světového šampionátu v historii. Island má jen 335 tisíc obyvatel, zatímco dosavadní rekordman Trinidad a Tobago 1,3 miliónu. Po vášnivé noci plné sexu je však možné, že oslavy hrdinů počet domorodců na ostrově zvednou. Tak jako devět měsíců po historickém výsledku na EURO 2016...

Foto: Brynjar Gunnasrson, ČTK/AP

Fotbal sleduje téměř každý Islanďan...

Článek
Fotogalerie

Island je prostě na rekordy. Devět měsíců po senzační výhře 2:1 nad Anglií v osmifinále evropského šampionátu se severská zemička dostala znovu na titulní stránky a je hitem internetu.

„Dnes jsme stanovili na našem porodnickém oddělení nový rekord v počtu aplikovaných epiduralů. Devět měsíců po výhře 2:1 nad Anglií," pochlubil se v březnu ředitel nemocnice v Reykjavíku.

Takže teď si celá Evropa s chutí počká, jak se za devět měsíců projeví pondělní triumf nad Kosovem, který svěřence kouče Heimira Hallgrímssona premiérově katapultoval na světový šampionát.

Pelé, Maradona - a Aron Gunnarsson!

Anglickou potupu loni sledovalo živě 99,8% všech obyvatel nevelké země. A islandský fotbalový sen zdaleka nekončí! Mužstvo přitom v konkurenci Chorvatska, Ukrajiny a Turecka zdaleka nebylo v boji o MS 2018 favoritem na postup.

„Měli jsme nejtěžší skupinu ze všech. Se čtyřmi týmy, které hrály na ME 2016. Náročné závody, ale nakonec jsme v cíli první. Další úspěch chutná ještě sladčeji než loni ve Francii. Zvláště proto, že jsme tentokrát za sebou nechali Chorvatsko, které nás vyřadilo v baráži o MS 2014," jásá kapitán Aron Gunnarsson.

„Jsme workoholici a postupem nic nekončí. Moje mysl je nyní všude. Pelé, Maradona - a Aron Gunnarsson," marně hledá slova padesátiletý kouč Hallgrímsson, který ještě během loňského ME vedle trenérství pracoval jako zubař.

Země vulkánů aktuálně registruje 21 508 aktivních fotbalistů, tomuto sportu se věnuje každý patnáctý Islanďan.

Reklama

Související témata:
Porodnost