Hlavní obsah

Nejšílenější fanouškovský výlet na fotbalové MS? Švýcaři jedou do Ruska traktorem

Vitznau/Praha

Vynalézavost a nadšení některých fotbalových fanoušků nezná mezí. Trio Švýcarů z entusiasmu po postupu tamních „nati“ vymyslelo plán na originální cestu na světový šampionát do Ruska. Vyrazí na palubě traktoru - pečlivě opečovávaného veterána Bührer z roku 1964.

Foto: Sport.cz

Stadión v Kaliningradu.

Článek

„Jedeme tam," zahlásil v přítomnosti svých kamarádů Werner Zimmermann bezprostředně poté, co si švýcarská reprezentace zajistila postup na mistrovství. „Ano, ale s traktorem," odpověděl mu v listopadový večer Beat Studer.

O pár měsíců později dostává dobrodružná cesta, jíž se účastní ještě Josef Wyer, reálné kontury. Trio švýcarských venkovanů z Vitznau hrdě představilo traktor novinářům z deníku Blick.

S napulírovaným krasavcem ze šedesátých let hrdě vyjeli ze stodoly. Z výfuku se vyvalil hustý černý dým, ale odpor k čoudivým dieslovým motorům ve většině Evropy nechává švýcarské horaly evidentně klidnými.

V pátek plánují vyrazit na 1800 kilometrů dlouhý výlet do ruského Kaliningradu, kde hrají Švýcaři 22. června se Srbskem. Každý den chtějí urazit zhruba šest hodin jízdy. „Pojedeme rychlostí kolem 30 km/h. Víc to ani nejde," přiznal Studer. Traktor slavnostně roztlačí bývalý bobista Martin Annen.

Plán cesty je jasný - přes Německo a Polsko až do ruské exklávy vklíněné u břehu Baltského moře mezi Litvu a Polsko. Jednou ze zastávek má být i Berlín. „Musíme si ale ještě zjistit, jestli projedeme pod Braniborskou bránou," smál se Studer.

Jeho parťák Zimmermann se považuje za přátelského člověka, a tak by na cestě rád potkal co nejvíce lidí a navázal nová kamarádství.

Traktor je podle všeho ve špičkové kondici. „Jenže nikdy jsme s ním neujeli více než 100 kilometrů," přiznává. Třetí do party má bláznivý výlet jistit v doprovodném vozidle, který by měl všechny účastníky bláznivého výletu přivézt z Kaliningradu zpět.

Reklama