Hlavní obsah

Na fotbalovém MS budou rasistické chování hlídat pozorovatelé

Mezinárodní fotbalová federace nehodlá při nadcházejícím mistrovství světa tolerovat na stadionech jakékoliv projevy rasismu či diskriminace. Zástupci FIFA před startem finálového turnaje v Rusku znovu připomněli, že rozhodčí budou mít právo při nevhodném chování fanoušků v hledišti ukončit zápas.

Foto: Sport.cz

Stadión v Soči. Ilustrační snímek.

Článek

Na dodržování pravidel budou poprvé v historii mistrovství světa dohlížet na každém zápase speciální pozorovatelé z organizace FARE. Fanoušky obou soupeřů a neutrální diváky budou monitorovat vždy tři lidé. "Tito pozorovatelé budou znát jazyk a jsou proškoleni o odlišnostech jednotlivých kultur fanoušků," uvedla FIFA v prohlášení s tím, že systém byl odzkoušen už v kvalifikaci. V Latinské Americe například vedl k řadě trestů pro jednotlivé reprezentace.

Rozhodčí mohou v případě výtržností přerušit zápas a prostřednictvím hlasatele požádat fanoušky o zklidnění. Pokud výzva nepomůže, mohou utkání přerušit na delší dobu nebo ho předčasně ukončit.

Rusko vyhlásilo po přidělení pořadatelství MS zostřený boj s rasismem, ten je však na stadionech v zemi stále běžný. Zahraniční fotbalisté tmavé pleti jsou terčem hanlivých pokřiků, běžné jsou i urážlivé transparenty a výhrůžky. Anglický reprezentant Danny Rose proto svým příbuzným cestu na šampionát rozmluvil.

Reklama

Související témata: