Hlavní obsah

Fotbalový šampionát dorazil do Ruska, proto podezíravost narostla do rozměrů až paranoidních

Podezíravost to byla a je až paranoidní. Před losováním fotbalového mistrovství světa, po něm ovšem také. Mohl se však někdo divit po skandálech s ruskými dopujícími sportovci na zimních olympijských hrách v Soči, záměnách vzorků určených k dopinkovým testům, podvodech v moskevské antidopinkové laboratoři a všem, co bylo s ruským sportem v letech a měsících předchozích spjato?

Foto: Robert Neumann

Kreml a chrám Vasila Blaženého v Moskvě. I v okolí památek poznáte, že se blíží mistrovství světa.

Článek

Fotbal měl přece namířeno do říše zla.

Dopinkového zla.

Zpráva McLarenovy vyšetřovací komise tak přece Rusko označila.

Dokumenty německého investigativního reportéra televizní stanice ARD Hajo Seppelta „Přísně tajný dopink - jak Rusko vyrábí své vítěze" přece dosvědčovaly, že Rusko je ochotno udělat cokoli, jen aby jeho sportovci v soutěžích pod pěti kruhy a na světových a evropských šampionátech uspěli a posbírali co nejvíc medailí. Aby se velká Putinova země objevila v hodnocení národů na nejvyšším piedestalu.

Na olympiádách v Soči stejně jako Riu či Pchjongčchangu.

Na atletických šampionátech, při vrcholných podnicích biatlonistů zrovna tak.

A že by fotbalové mistrovství světa, jehož hostitelem Rusko je, mělo představovat výjimku?

Že by zrovna v tomto případě měla platit slova, jež pronesl trenér španělských mistrů světa 2010 Vincente: „Fotbal nepatří režimům. Patří lidem."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španělský trenér Vicente Del Bosque.

Jan Handrejch

Proto obavy, aby už při losování šampionátu probíhajícím loni v prosinci v moskevském Kremlu nedošlo k manipulaci a Rusové nezařídili, aby jejich reprezentace neproklouzla do nejlehčí skupiny.

„To by ale potřebovali víc než jen fén na vlasy a balíčky s ledem," odmítl veškeré konspirační teorie o ruském spiknutí ředitel soutěží FIFA Chris Unger ještě před tím, než ruský prezident Vladimír Putin a předseda FIFA Gianni Infantino slavnostní ceremoniál zahájili.

„Bude dílem náhody, jak vzniknou a jakou podobu budou mít jednotlivé skupiny. Všechny míčky jsou stejné, žádný z nich nevypadá jinak, ani hmatem neucítíte rozdíl," ujistil fotbalové fanoušky na celém světě.

Rusové se přesto dostali do jedné z nejslabších skupin, v níž se jejich soupeři staly týmy Saúdské Arábie, Egypta a Uruguaye. Blahořečili sice losu, že jim byl nakloněn, jenže podezření ze zákulisních tahů a jejich neblahých praktik tím nerozehnali.

Spíš naopak.

Proto se pozornost soustředila na jejich hráče. Na celý široký okruh adeptů, kteří přicházeli pro výběr trenéra Čerčesova v potaz.

„Ruský tým byl před světovým šampionátem jedním z nejvíce a zároveň i nejčastěji testovaným mužstvem," potvrdila FIFA, že dopingové testy byly u fotbalistů sborné pomalu na denním pořádku.

Foto: Sport.cz

Díra ve zdi v laboratoři v Soči. Tudy měly putovat dopinkové vzorky ruských sportovců.

New York Times, Icarus Documentary Film

„Nechali jsme přezkoumat i vzorky, které byly odebrány ruským hráčům v předchozích letech a jež byly původně uložené v moskevské laboratoři," doplnila generalita FIFA, že došlo i na zkoumání zkumavek, které v ruském hlavním městě zabavila světová antidopinková agentura WADA a nechala je dopravit do laboratoře v Lausanne.

Zkoumalo se všechno. Pátralo se po škrábancích na lahvičkách, zjišťovalo se, zda nedošlo k porušení pečetí či manipulaci s nimi, zkoumaly se vzorky, vyhodnocovalo, zda neobsahují abnormální hladinu solí.

„Žádný z analyzovaných vzorků nevykazoval známky, které by byly typické pro manipulaci, moč rovněž neprokázala podezřelé hodnoty solí," zvěstovala FIFA, že všichni ruští fotbalisté byli shledání čistými a nebyly nalezeny důkazy, které by potvrdily porušování antidopinkových pravidel.

„A to jsme provedli i několik neohlášených cílených dopinkových kontrol," připomněla, že podezíravost vůči Rusům až paranoidní nemá sebemenší opodstatnění.

Jenže přesvědčte svět po všem, co se v uplynulých letech v Rusku dělo.

Sebenepatrnější omyl zvýhodňující v nastávajících zápasech světového šampionátu ruskou reprezentaci postačí a podezíravost se vrátí.

Reklama

Související témata: