Hlavní obsah

Brazílie má nejsilnější útok! Bývalý kouč mistrů světa svým krajanům věří

Moskva

Jednou provždy se stal trenérskou legendou, když svou Brazílii dovedl v roce 1994 v USA k titulu fotbalových mistrů světa. Kouč Carlos Alberto Parreira nebude chybět ani v Rusku. Na turnaji bude působit jako analytik. Trenér, který byl na všech světových šampionátech od roku 1966, poskytl rozhovor pro oficiální stránky MS.

Foto: Sport.cz

Brazilský kouč Carlos Alberto Parreira.

Článek

Jaký fotbal v Rusku očekáváte?

Týmové pojetí s maximálním počtem hráčů v defenzivě, presinkem a co nejrychlejším přechodem do útoku. Mužstva budou každopádně velmi kompaktní. Se spoustou hráčů za míčem, uzavírající prostor a číhající na brejky.

Na posledním MS v Brazílii 2014 padlo hodně gólů. Uvidíme jich znovu tolik?

Dobrá otázka. Je těžké říct. Očekávám poměrně dobrý průměr, ale nejspíš ne rekordní. Překonat současné obrany bude obtížné.

Jaký bude dopad nasazení videa a systému VAR?

Slibuji si konec jakýchkoli pochybností, nejistot a nesprávných rozhodnutí, která někdy ovlivňují konečné skóre. Rozhodčí se budou cítit bezpečněji. Pak zvítězí nejlepší tým, ne díky tomu, že rozhodčí udělal chybu. Určitě velká pomoc. Systém bude nasazen poprvé, takže je normální, že někteří mají pochybnosti. Myslím však, že bude fungovat. Nikdo nebude zklamaný.

Poslední tři tituly světových šampiónů získaly evropské týmy. Může v Rusku vyhrát někdo z jiného kontinentu?

Pokud hledáte mimoevropský tým, který má na celkové vítězství, pak jedině jihoamerický. A tam jsou jen dva takové, Brazílie a Argentina. Říká se, Argentina měla špatnou kvalifikaci. Má však tradici a nejlepšího hráče na světě, kterým je Messi. Trumfem Brazílie je zase nejlepší útok na světě s Coutinhem, Neymarem, Gabrielem Jesusem, Firminem či Douglasem Costou. Nikdo nemá takové hráče, ale na titul vám to ještě samo o sobě nestačí. Musíte hrát týmově a být ve všech řadách vyrovnaní. Teprve pak jsou hvězdy velkým přínosem.

Reklama

Související témata: