Hlavní obsah

Rozverné svůdné Rusky proti zahaleným Saúdkám. MS začalo i pestrým duelem v hledišti

Moskva/Praha

Fotbalové mistrovství světa nabízí vedle svátku nejpopulárnější hry planety také spontánní přehlídku kultur a tradic ze všech možných koutů zeměkoule. Fanouškovský karneval naplno vypukl i v Rusku a už úvodní duel sborné proti Saúdské Arábii nabídl v hledišti stadiónu Lužniky i mimo něj velkou pestrost.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Saúdskoarabské fanynky během duelu s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

V ulicích Moskvy se před výkopem starali o dobrou náladu třeba bubnující Kolumbijci, mexičtí příznivci v kanárkově žlutých sombrerech nebo nezaměnitelní Peruánci.

Značná diverzita byla patrná i v ženské části publika. Načančané ruské ženy se v tradičních krojích i minimalistických sexy oblečcích svůdně vystavovaly do objektivů fotoaparátů a našpulenými rty vysílaly vzdušné polibky.

To jejich saúdskoarabské protějšky dorazily v duchu tradic své země takřka kompletně zahalené. I tak ale zapáleně šermovaly svými mobilními telefony a pořizovaly nezbytná selfička.

Ženy v blízkovýchodní monarchii mohou na fotbalový stadión teprve od letošního ledna, takže pro ně je přítomnost na tribunách stále ještě zcela exkluzivním zážitkem.

Ze stadiónu nakonec po drtivém triumfu sborné odcházeli v mnohem lepší náladě domácí fanoušci a fanynky. Euforii z kanonády 5:0 propadl i prezident Vladimir Putin, jenž osobně gratuloval trenérovi Stanislavu Čerčesovovi a časté záběry do VIP prostorů ukazovaly, jak si duel užívá.

Byť obě země, které obstaraly zahajovací klání šampionátu, mají v probíhajícím syrském válečném konfliktu často protichůdné zájmy, Putin se evidentně vedle saúdskoarabského korunního prince Mohameda bin Salmána velmi dobře bavil.

Reklama

Související témata: