Hlavní obsah

Černá neděle favoritů! Brazílie má jen bod. Co by ale aspoň za něj dali Němci...

škv, rjmSport.cz
Aktualizováno

Neděle na fotbalovém mistrovství světa v Rusku favoritům nepřála. O prvotřídní senzaci, nicméně s přihlédnutím k předvedenému výkonu naprosto zaslouženou, se v nedělním programu fotbalového MS postarali Mexičané, kteří v Moskvě zdolali 1:0 obhájce titulu Němce. Brazilci pak proti Švýcarsku berou jen bod za remízu 1:1. Srbové vyhráli nad Kostarikou 1:0 zásluhou parádního gólu Kolarova z trestňáku.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Švýcar Steven Zuber překonává hlavičkou gólmana Brazílie Alissona Beckera.

Článek
Fotogalerie

Jak dopadne zápas Brazílie - Švýcarsko podle Petra Rady?

Fotbalisté Kostariky začali aktivně, ale několik slibných šancí v první půli nevyužili. Srbské naděje naopak ničil parádními zákroky Keylor Navas, gólman slavného Realu Madrid. I proto se do přestávky fanoušci gólu nedočkali.

Poprvé se míč zavlnil v síti v 57. minutě a radovali se Srbové. Trestný kop totiž Kolarov zakroutil parádně. Brankář Navas plachtil vzduchem, ale na ránu nedosáhl a Kostarika prohrávala. Protože už žádná branka, i přes skoro osmiminutové prodloužení, nepadla, mohli Srbové po závěrečném hvizdu slavit.

Jako jediný z účastníků sice vyhráli všechny své zápasy v kvalifikaci, v soutěžních duelech byli neporaženi už patnáct duelů, jenže přípravná střetnutí před turnajem dávala tušit, že Němci v ideálním rozpoložení rozhodně nejsou. Vždyť úřadující mistři světa ze šesti utkání porazili jen Saúdskou Arábii a hned na úvod šampionátu v Moskvě tvrdě narazili.

Partu kouče Joachima Löwa zaskočili Mexičané, kteří po gólu Lozana ze 35. minuty slaví překvapivou výhru 1:0. A za výkon z prvního poločasu si ji zaslouží, neboť na favorita utkání vyrukovali bez přehnaného respektu a šancí volajících po gólech si vytvořili hned několik. Němci byli nejblíže srovnání v závěru prvního dějství, Kroos ale z přímého volného kopu trefil jen břevno. Ani německý tlak po změně stran vyrovnání nepřinesl.

Když Philippe Coutinho po necelých dvaceti minutách hry napřáhl zpoza šestnáctky, aby parádní ranou o tyč poslal míč do sítě, zdálo se, že pětinásobní mistři světa Brazilci nebudou mít se Švýcary vážnější problémy.

Jenže Kanárci polevili a v 50. minutě přišel trest, když se po standardní situaci prosadil hlavou Zuber a uzavřel na konečných 1:1. Remízou skončil i dosud jediný vzájemný zápas obou týmů na MS v roce 1950. Švýcaři s Brazílií neprohráli už podruhé v řadě, naposledy ji v roce 2013 dokonce porazili. Potvrdili tak skvělou formu, když posedmé za sebou neprohráli.

Fotbalové MS
Skupina E
Kostarika - Srbsko 0:1
Branka: 56. Kolarov
Skupina F
Německo - Mexiko 0:1
Branka: 35. Lozano
Skupina E
Brazílie - Švýcarsko 1:1
Branky: 20. Coutinho - 50. Zuber

Reklama

Související témata: