Hlavní obsah

Skandál v Lize mistrů. Fotbalisté Casablancy odmítli po neuznaném gólu dohrát finále

Fotbalisté Espérance Tunis obhájili za skandálních okolností prvenství v africké Lize mistrů poté, co jejich soupeř Wydad Casablanca odmítl v pátečním odvetném utkání po neuznané brance dohrát zápas. Hráči marockého celku se dožadovali přezkoumání sporného okamžiku u videa. To ale nefungovalo, o čemž údajně rozhodčí na rozdíl od hráčů věděli předem.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Fanoušci během finále africké Ligy mistrů.

Článek

Tuniské mužstvo si ze hřiště Wydadu přivezlo remízu 1:1 a v odvetě vedlo od 41. minuty. V 59. minutě Ismail Haddad hlavičkou vyrovnal, ale rozhodčí kvůli ofsajdu gól neuznali. Televizní záznam ukázal, že o postavení mimo hru nešlo, technika na stadionu ale přezkoumání situace neumožnila. To vyvolalo na hřišti, v hledišti a v útrobách stadionu bouřlivé diskuse a došlo i na strkanice.

Emoce se snažil přímo na ploše uklidnit i prezident Konfederace afrického fotbalu Ahmad Ahmad, který si promluvil s šéfy obou klubů a následně i s rozhodčím. I přes pokyn sudího pak ale hráči Wydadu odmítli v utkání pokračovat. Zhruba po hodině a půl proto pískl do píšťalky a zápas ukončil. Africká konfederace by se měla případem zabývat na úterním mimořádném zasedání, představitelé marockého klubu se chtějí obrátit na mezinárodní federaci FIFA, případně na sportovní arbitráž CAS.

"Wydad se stal obětí skandálu, který zničil vše, co se pro rozvoj fotbalu v Africe udělalo," řekl pro BBC klubový prezident Saíd Nakírí. "Neopustili jsme hřiště. Čekali jsme na to, až se rozhodčí poradí s videem. Nechápu, proč vyčkával na instrukce, aby se mohl rozhodnout," pokračoval Nakírí.

"Budeme za naše právo bojovat. Půjdeme za FIFA a Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS) a poskytneme jim všechny detaily a právní dokumenty k obhajobě," prohlásil Nakírí. Podporu Wydadu vyjádřila i Marocká fotbalová federace.

Espérance se stali čtvrtým mužstvem v historii soutěže, které obhájilo vítězství. Na cestě za celkově čtvrtým triumfem tuniský celek ani jednou neprohrál. Z dvanácti utkání jich osm vyhrál a ve čtyřech remizoval. I v prvním finálovém duelu ale byly kontroverzní momenty a domácí Maročané cítili křivdu, protože jim rozhodčí i přes konzultaci u videa neuznal regulérní gól a v další situaci nenařídil v jejich prospěch penaltu. Egyptský sudí Džehad Griša byl poté kvůli špatnému výkonu suspendován na šest měsíců.

Reklama

Související témata: