Hlavní obsah

USA - Thajsko 13:0Fotbalistky USA začaly MS rekordní výhrou

Le Havre
Aktualizováno

Fotbalistky USA předvedly ve svém prvním utkání na mistrovství světa ve Francii rekordní kanonádu. Obhájkyně titulu zvítězily nad Thajskem 13:0 a překonaly dosavadní nejvyšší výhru, kterou měly na svědomí německé hráčky ze šampionátu v roce 2007, kdy deklasovaly Argentinu 11:0.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Úřadující evropské šampionky Nizozemky vstoupily do mistrovství světa fotbalistek vydřenou výhrou 1:0 nad Novým Zélandem.

Článek

Pěti góly se na vítězství trojnásobných mistryň světa podílela Alex Morganová. Vyrovnala tím rekordní počin své krajanky Michelle Akersová, která skórovala pětkrát na světovém šampionátu v roce 1991 proti Tchaj-wanu. Američanky tehdy ve čtvrtfinále na cestě za triumfem na premiérovém MS žen rozstřílely ostrovní tým 7:0.

V druhé minutě nastavení uzavřela skóre Carli Lloydová a ve věku 36 let a 330 dní se stala nejstarší americkou střelkyní v historii světových šampionátů. Thajky startují na MS podruhé, před čtyřmi lety dokonce ve skupině porazily Pobřeží slonoviny.

Úřadující evropské šampionky Nizozemky vstoupily do turnaje vydřenou výhrou 1:0 nad Novým Zélandem. Těsné vítězství nad outsiderem jim zajistila v druhé minutě nastavení střídající Jill Roordová.

Novozélandské fotbalistky dál čekají na první výhru na mistrovství světa, nedočkaly se jí ani na třináctý pokus. V předchozích dvanácti zápasech uhrály tři remízy a devětkrát prohrály.

O prolomení této neúspěšné série se pokusí v sobotu v druhém utkání ve Francii proti Kanadě, která zahájila turnaj vítězstvím 1:0 nad Kamerunem.

Úvodní zápas skupiny F mezi Švédskem a Chile musel být v Rennes téměř na tři čtvrtě hodiny přerušen kvůli bouřce. Do šaten šly týmy v 72. minutě za bezbrankového stavu, po pauze Švédky dvakrát skórovaly a mají za výhru 2:0 první tři body.

Mistrovství světa fotbalistek ve Francii:
Skupina E:
Nový Zéland - Nizozemsko 0:1 (0:0)
Skupina F:
Chile - Švédsko 0:2 (0:0),
USA - Thajsko 13:0 (3:0).

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň