Hlavní obsah

FAČR v exekuci. Žádná senzace na náš úkor, brání se vedení

Exekuce. Fotbalová asociace ČR čelí podle webu týden.cz problému, z rozhodnutí olomoucké pobočky Krajského soudu má zaplatit firmě Digitus, u níž si kdysi objednala softwarový program na decentralizaci registrace hráčů na krajské svazy, náklady řízení ve výši 547 562 korun. Vedení fotbalu ale nevidí situaci nijak dramaticky, zaujalo podle všeho rázný obranný postoj, ač případ už byl po rozsudku předán exekutorovi.

Foto: FAČR

Generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly.

Článek

O co šlo ve sporu mezi FAČR a firmou Digitus? Objednaný software byl dodaný, ale jak uvádí Týden.cz současné vedení FAČR po svém nástupu do funkce rozporovalo funkčnost i hodnotu a požadovalo vrácení uhrazené ceny. Soud ovšem rozhodl, že software byl z převážné části dodán, byl funkční a měl odpovídající hodnotu. Jelikož asociace spor prohrála, měla uhradit protistraně soudní výlohy. To však neučinila a soud vydal exekuční výměr.

A řízení vedené u Obvovního soudu pro Prahu 6 už také bylo zahájeno v červenci a v tomto měsíci byl pověřen soudní exekutor Lukáš Jícha, aby dluh vymohl.

"Jsem rád, že po letech vedení složitého sporu soud pravomocně rozhodl ve prospěch našeho klienta," cituje týden.cz Jiřího Nováka ml. z Advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák, která firmu Digitus zastupuje. Podle něj se fotbalový svaz k celé věci nebyl schopen postavit čelem a situaci nechal dojít až k exekučnímu řízení. „Současný stav, kdy je vůči FAČR vedeno exekuční řízení, pak jen potvrzuje, že nezodpovědné jednání se nevyplácí," pokračuje Novák ml.

FAČR na straně žalobce

Vedení FAČR má však diametrálně odlišný pohled a generální sekretář Jan Pauly zavelel k rázné slovní obraně. "Předně musím jasně zdůraznit, že FAČR je v této kauze na straně žalobce, společnost Digitus jí totiž před téměř 10 lety nedodala software ve sjednané kvalitě a FAČR ji od té doby žaluje," říká pro Týden.cz.

Situace - jak naznačuje - je poněkud spletitá, asociace nechce přijít o peníze a zvolila, jak uvádí Pauly, „rutinní právní postup"

„Soud v nedávné době kromě povinnosti společnosti Digitus zaplatit FAČR částku téměř čtvrt milionu korun, rozhodl též o tom, že je FAČR povinna uhradit společnosti náklady soudního řízení. FAČR proti tomuto rozhodnutí podala dovolání a pouze vyčkala na sdělení exekutora, kam má částku uhradit tak, aby ji mohla složit do exekuční úschovy, jak ostatně učinila bezodkladně do 24 hodin od doručení. Společnost Digitus je totiž mrtvá schránka bez jakéhokoliv kapitálu, v případě našeho úspěchu ve věci bychom tak uhrazené náklady již nikdy neviděli," vysvětluje Pauly.

„Jde tedy o rutinní právní postup a žádná rádoby senzace na úkor asociace se opravdu nekoná," dodává generální sekretář.

Reklama