Hlavní obsah

Nejvyšší soud by mohl o Horníkovi rozhodnout ještě v létě

BRNO

Nejvyšší soud již dostal deset dovolání, která souvisejí s fotbalovou korupcí kolem bývalého sportovního ředitele prvoligové Viktorie Žižkov Ivana Horníka. Rozhodne o nich v jediném spojeném řízení, a to možná ještě v létě. Nyní se čeká na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství, řekl ČTK mluvčí soudu Petr Knötig. Z jedenáctičlenné skupiny odsouzených rozhodčích a činovníků nepodal dovolání pouze delegát Adolf Růžička.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

Horník ve svém dovolání tvrdí, že soudy špatně právně kvalifikovaly jeho skutky. Podle informací ČTK požaduje zrušení rozsudku a nové projednání případu. Dovolání s obdobnou argumentací podali také rozhodčí Ladislav Míka, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Zdeněk Lukes, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák a delegát Otakar Draštík.

Horník je na veřejnosti znám jako nejviditelnější aktér korupčních kauz v českém fotbale. Za snahy o ovlivňování výsledů jej soudy loni v září pravomocně potrestaly sedmiměsíční podmínkou s pětiletou zkušební dobou, zákazem činnosti ve fotbale na deset let a pokutou 900.000 korun. Horník jako sportovní ředitel Viktorie nabízel úplatky rozhodčím a delegátům, což prokázaly policejní odposlechy i výpovědi svědků.

Osm rozhodčích a dva delegáti dostali podmíněné tresty od deseti do čtrnácti měsíců, pokuty podle výše slíbeného úplatku od 30 000 do 150 000 korun a zákazy činnosti trvající od tří do pěti let.

Reklama