Hlavní obsah

Fotbalisté Iráku senzačně vyhráli mistrovství Asie

Senzační tažení fotbalistů Iráku mistrovstvím Asie má pohádkový konec. Reprezentační celek země zmítané násilím proměnil v titul hned svou historicky první účast ve finále šampionátu, ve kterém v indonéské Jakartě porazil Saúdskou Arábii 1:0. O jedinou branku utkání se postaral Júnis Mahmúd.

Článek

Iráčané nastoupili k utkání s černými páskami na rukávech, kterými vyjádřili úctu padesáti fanouškům, kteří byli zabiti při sebevražedném atentátu v ulicích Bagdádu, když slavili postup týmu do semifinále.

Přestože tým brazilského trenéra Jorvana Vieiry nastupoval k boji o titul jako výrazný outsider - koneckonců stál proti němu šestinásobný finalista a trojnásobný vítěz šampionátu Saúdská Arábie - Iráčané po celých devadesát minut utkání dominovali. Brazilský kouč tak své krátké angažmá zakončil zlatou tečkou. Kvůli komplikacím, které provázely celou přípravu, už před finále oznámil, že po šampionátu u týmu skončí.

Zisk titulu je pro Iráčany sladkou odměnou za strastiplnou přípravu, kterou museli absolvovat. Kvůli bezpečnostní situaci v zemi tým musel trénovat v Jordánsku a na prvních trénincích měl kouč jen šest hráčů. Ostatní totiž nepustily jejich kluby. Když se nakonec podařilo dát dohromady všechny nominované fotbalisty, musel pro změnu Vieira řešit ostré konflikty mezi šíitskými a sunnitskými hráči, vyznavači dvou rozdílných cest islámu. Řadě hráčů navíc bylo vyhrožováno únosy, smrtí a třem z nich dokonce byli podle agentury Reuters během přípravy a samotného šampionátu zabiti příbuzní.

Problémy provázely irácký tým i na turnaji. Nejenže týmu nedorazilo tréninkové vybavení, ale před prvním duelem s Thajskem navíc imigrační úřady zadržovaly osm hodin dva členy týmu, kteří se k mužstvu připojili až těsně před zápasem. Při stěhování do Kuala Lumpuru navíc 80. tým světového žebříčku FIFA v hotelu zjistil, že pro třicítku hráčů je k dispozici jen sedm pokojů a většina fotbalistů tak strávila téměř celý den v recepci.

Mistrovství Asie - finále:
Irák - Saúdská Arábie 1:0 (0:0)
Branka: 72. Mahmúd.

Reklama

Související témata: