Hlavní obsah

Zemřel slavný brankář Schrojf, vicemistr světa z Chile

BRATISLAVA

Necelý měsíc po 76. narozeninách zemřel v sobotu v Bratislavě legendární fotbalový brankář Viliam Schrojf, stříbrný medailista z mistrovství světa v roce 1962 v Chile, kde byl vyhlášen nejlepším gólmanem šampionátu. O jeho úmrtí v neděli informovala slovenská média.

Článek

Zatímco Schrojfovi někdejší spoluhráči z československé reprezentace ze 60. let Josef Masopust či Ján Popluhár sbírali úspěchy v národních anketách o nejlepší fotbalisty minulého století, slavný brankář přezdívaný "černá kočka" se v nich neobjevil. V českém hlasování nefiguroval, protože žil a hrál na Slovensku za bratislavský Slovan, na Slovensku ho do ankety nezařadili, neboť se narodil v Praze.

I významné jubileum v podobě 75. narozenin loni oslavil v ústraní. "Mrzí mě, že si mě hážou jako vařený brambor. Když mě potřebují, tak jsem jim dobrý. Za ty roky jsem si ale už na to zvykl," řekl před rokem ČTK Schrojf.

Fotbalovou kariéru započal v pražské Admiře VIII, po vojně v Olomouci přestoupil v roce 1955 do Slovanu Bratislava. Ligu chytal také za Lokomotivu Košice. V národním týmu absolvoval 39 zápasů. V anketě o slovenského sportovce 20. století se v roce 2000 umístil na 19. místě. UEFA ho v roce 2003 zařadila do širší nominace v anketě o nejlepšího fotbalistu posledních 50 let.

Reklama