Hlavní obsah

Stav nouze, hrát se nebude! Hokejová extraliga ukončena, fotbalová liga přerušena

Praha
Aktualizováno

Kvůli pandemii koronaviru vláda zakázala v Česku sportovní akce s účastí nad 30 osob. Od pátečního rána platí také zákaz vstupu na sportoviště, což znamená zastavení všech soutěží v zemi. Na rozhodnutí teď reagují všechny sportovní svazy. Odloženy jsou všechny zápasy fotbalové ligy po dobu trvání nouzového stavu. Hokejová extraliga byla ve čtvrtek ukončena, Masarykův pohár pro vítěze soutěže se udělovat nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie a Sparty se zdraví před derby. Všechny soutěže teď utichnou...

Článek

Kdyby uzavírání sportovišť platilo i pro vrcholové sportovce bylo by to fatální, říká šéf ČOV Jiří Kejval

Sportovci a kluby mohou mít za současných podmínek problémy také s organizací tréninků. Vláda v reakci na rychlost šíření nákazy v Česku zpřísnila opatření zavedená od úterka, kdy zakázala akce s účastí od 100 osob. Zároveň vyhlásila na celém území republiky nouzový stav na dobu 30 dnů.

V Česku je 96 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Jen jediný den tedy platilo, že nejbližší dvě kola fotbalové Fortuna ligy se odehrají, ale bez diváků. Stav nouze i tento plán roztrhal.

UEFA projedná osud mistrovství Evropy

"Je zakázáno pořádání jakýchkoliv sportovních akcí většího charakteru. Z tohoto důvodů musí Ligová fotbalová asociace odložit všechna střetnutí obou nejvyšších fotbalových soutěží až do odvolání nouzového stavu. O dalším vývoji bude LFA jednat s ohledem na další vývoj epidemiologické situace v Česku a v souladu s dalšími opatřeními českých státních orgánů," rozhodla LFA.

Ligové soutěže se odkládají po celém kontinentu. Evropská fotbalová unie proto projedná v úterý se všemi 55 členy situaci kolem koronaviru. Řešit se bude budoucnost všech soutěží včetně mistrovství Evropy.

Některé federace požadují, aby se EURO 2020 pořádané ve dvanácti zemích odložilo o jeden rok. Jen tak by snad ještě bylo možné domácí ligové soutěže dokončit.

Přerušeny jsou i nižší soutěže

V Česku utichnou i všechny další fotbalové soutěže, nejen profesionální. "Soutěže, které řídí FAČR, KFS a OFS, jsou do dalšího rozhodnutí státních orgánů v této věci přerušeny," rozhodla FAČR.

„Respektujeme rozhodnutí vlády s ohledem na zdraví hráčů, funkcionářů i fanoušků a jsme i nadále v pravidelném kontaktu se státními orgány tak, abychom mohli včas reagovat na jakékoliv další změny, které by se týkaly průběhu soutěží, které pod nás spadají," dodává předseda asociace Martin Malík.

Na základě rozhodnutí UEFA byly v souvislosti s rozšířením COVID-19 v Evropě aktuálně odloženy veškeré akce týmů mládežnických reprezentací U17 a U19, které se měly původně konat od 14. března do 14. dubna.

Hokejovová extraliga ukončena

Ještě ve středu se upínali k naději, že odložením soutěže do 29. března můžou získat čas, že se hokejová extraliga nakonec dohraje, byť ve zkráceném formátu play off. Čtvrteční rozhodnutí vlády o zákazu sportovních akcí s účastí nad 30 osob a zákazu vstupu na sportoviště však jakoukoliv naději tuzemské hokejové generalitě vzalo.

„Vzhledem k dnešnímu rozhodnutí vlády týkajícímu se nouzového stavu, za kterého vyplývá, že hokejové akce nejde pořádat a nebude je možné pořádat ani po 29. březnu, bylo rozhodnuto o ukončení aktuálního ročníku Tipsport extraligy. Dopis, který to klubům oznamuje, se v současné době připravuje a účastníci ho obdrží ještě v průběhu odpoledne," řekl Sport.cz tiskovým mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Vítězem základní části, která byla v řádných termínech a v souladu s rozpisem dohrána, se stal Liberec, sestupujícím je Kladno jako poslední tým základní části. Novým účastníkem Tipsport extraligy bude vítěz základní části Chance ligy České Budějovice, o čemž ve čtvrtek rozhodl výkonný výbor svazu.

„Spojíme se se všemi účastníky extraligy a sezonu ukončíme. Kluby už mi samy volají, že ruší nouzové režimy nebo soustředění, a místo toho posílají své hráče domů," řekl Sport.cz ředitel nejvyšší soutěže Josef Řezníček.

Extraliga by byla ukončena, i kdyby na konci března dál platilo původní nařízení Bezpečnostní rady státu o rušení akcí s účastí nad 100 osob.

„Pokud by se toto rozhodnutí nezměnilo, nemůžeme v extralize dál pokračovat. Ne všechny kluby jsou totiž schopny splnit podmínky vydané ministerstvem zdravotnictví a hokejový svaz není schopen garantovat, že by soutěž proběhla regulérně," tvrdil ředitel soutěže Řezníček ve středu. O den později je nařízení vlády ještě tvrdší.

Výkonný výbor Českého hokeje už ve čtvrtek dopoledne rozhodl, že s okamžitou platností končí i druhá nejvyšší soutěž. Stejně jako v Chance lize bylo rozhodnuto i o ukončení vyřazovací části druhé ligy. O postupujícím do Chance ligy rozhodnou zápasy tří vítězů skupin, tj. Šumperku, Vrchlabí a Kolína, které začnou v neděli.

Ukončeny jsou i všechny mládežnické soutěže řízené svazem – juniorské, mládežnické i žákovské. Krajským a okresním výkonným výborům hokejový svaz uložil, aby stejně postupovaly v případě soutěží, které řídí ve vlastní působnosti.

Reklama

Související témata: