Hlavní obsah

Weiss povede slovenskou reprezentaci dva roky

BRATISLAVA

Novým trenérem slovenské fotbalové reprezentace se definitivně stal Vladimír Weiss. Stávající kouč Artmedie Petržalka v pondělí se svazem podepsal smlouvu na dva roky. Slovensko povede v kvalifikaci na mistrovství světa v roce 2010, ve které změří síly i s českou reprezentací.

Článek

Nový reprezentační lodivod již má jasno i o složení realizačního týmu. Za asistenta si vybral Michala Hippa a funkce trenéra brankářů připadne Miroslavu Mentelovi. S oběma již spolupracoval v Artmedii, na jejíž lavičce sám dosud zůstává. Povede jí v kvalifikaci o Ligu mistrů, teprve poté se rozhodne o další spolupráci. "V případě postupu do dalších kol Ligy mistrů jsem Artmedii k dispozici. Věci se řeší za pochodu," uvedl Weiss při pondělním podpisu smlouvy.

Třiačtyřicetiletý Weiss chce v nové funkci navázat na trenérské úspěchy s Artmedií a pokusit se probojovat s národním týmem na mistrovství světa. V reprezentaci podle svých slov dá šanci více hráčům ze slovenské ligy a rovněž chce přemluvit k návratu některé ze starších fotbalistů, kteří v uplynulém období vypadli z výběru.

Věk nerozhoduje

"U mě nerozhoduje věk," zdůraznil Weiss a prozradil, že nabídne návrat do reprezentace například hráčům, jako jsou bývalý kapitán Miroslav Karhan, útočník Szilárd Németh či obránce Roman Kratochvíl. "Bez zkušeností se nedá postoupit na velké akce," vysvětlil své důvody.

Premiéru na reprezentační lavičce Weiss zažije v srpnovém přípravném utkání proti Řecku. O další měsíc později již startuje kvalifikace. Slovensko nejprve doma přivítá Severní Irsko a následně vycestuje do Slovinska. "Los je na začátku dobrý, dává nám šanci držet naději co nejdéle," řekl Weiss novinářům. "Je to velmi vyrovnaná skupina, pro mě jsou papírovými favority Češi," myslí si bývalý reprezentant. Slováci si ve skupině zahrají i s Polskem a San Marinem.

Weiss se stal sedmým řádně zvoleným reprezentačním trenérem. V minulosti již u národního týmu působil jako asistent Jozefa Adamce. Petržalku letos dovedl k mistrovskému titulu a i k vítězství ve Slovenském poháru. S týmem z bratislavského předměstí navíc v roce 2005 postoupil do hlavní soutěže Ligy mistrů. V uplynulých týdnech se o jeho služby vážně zajímal skotský celek Heart of Midlothian.

Reklama