Hlavní obsah

Spor "Bohemek" je nevyřešený, skončil už druhý konkurzní správce

PRAHA

Na mrtvém bodě zůstává spor mezi Bohemians 1905 a FC Bohemians Praha a.s., která před třemi lety skončila v konkurzu, ale stále si dělá nárok na majetek někdejšího klubu i na práva k působení v soutěžích fotbalového svazu. Konkurzní řízení není ani po třech letech ukončeno a situace se ještě víc zkomplikovala, když v úterý svou funkci opustil už druhý konkurzní správce Pavel Tuma.

Článek

FC Bohemians Praha a.s. momentálně nevykonává žádnou fotbalovou činnost, ale její jednatel Michal Vejsada tvrdí, že práva na soutěže, hráče a celou mládežnickou strukturu byla v roce 2005 převedena na Bohemians 1905 v rozporu se zákonem, a zpochybňuje jejich nástupnickou roli. Klub, k jehož návratu na fotbalovou mapu přispěli i sami fanoušci, by tak mohl přijít o právo startovat ve druhé lize.

Současné vedení druholigového klubu se odvolává na to, že jej jako nástupce uznal fotbalový svaz a že mu za pravdu dal i soud. "Rozhodně se nemáme čeho bát, práva na soutěže i hráče vlastníme oprávněně. A naopak bychom si přáli, aby veškeré tahanice skončily a my měli klid na fotbalové věci," řekl ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Podle Vejsady se už dokonce konkurzní správce Tuma rozhodl vrátit majetek i práva do konkurzu. Soud ho však v úterý zprostil funkce a Tuma odmítl situaci komentovat. "V okamžiku, kdy jsem obdržel rozhodnutí soudu, se už k ničemu vyjadřovat nebudu," řekl. Odchází pouhé tři měsíce poté, co skončil jeho předchůdce Vladimír Huml, jemuž Vejsada vyčítal chybný postup.

Odchod Tumy spor neurychlí

Vejsada už fotbalový svaz informoval o tom, že požádal o navrácení majetku zpět do konkurzu. "To oznámení jsme obdrželi, ale dokud nebudeme vyrozuměni soudem, který nám neřekne, co konkrétně po nás chce, tak se tím zabývat nemůžeme," řekl šéf legislativního oddělení ČMFS Marcel Petrásek.

Odchod konkurzního správce určitě řešení sporu neurychlí, toho je si vědom i Vejsada. "Nastanou další průtahy a my musíme řešit naše pohledávky v hodnotě sta milionů. Může se stát, že bude celá věc promlčena, a pak budu chtít vědět, kdo za to ponese zodpovědnost," řekl.

Kauza kolem Bohemians, jejichž jménem se nyní zaštiťují tři kluby, se táhne už déle než tři roky. Na zkrachovalý FC Bohemians Praha byl konkurz uvalen 5. dubna 2005. Vzápětí vznikl oddíl AFK Vršovice opírající se o mohutnou podporu fanoušků a přihlásil se jako nástupce do třetí ligy, v níž začal vystupovat pod hlavičkou Bohemians 1905.

Ale tělovýchovná jednota TJ Bohemians Praha ještě před vznikem AFK Vršovice logo s klokanem a jméno Bohemians přenechala Střížkovu. Ten dnes pod hlavičkou Bohemians Praha hraje v nejvyšší soutěži.

Reklama

Související témata: