Hlavní obsah

Ve Francii hrozí zrušením zápasu v případě vypískané hymny

PAŘÍŽ

Francouzští politici volají po zrušení zápasů, před nimiž se ozývají pískot a pokřiky během francouzské hymny. Reagovali tak na skandál před úterním přípravným fotbalovým duelem s Tuniskem na stadiónu Stade de France.

Článek

Melodie slavné Marseillaisy totiž takřka zanikla pod křikem a pískotem fanoušků Tuniska, jež bylo v minulosti francouzskou kolonií. Vzhledem k tomu, že ve Francii žije také mnoho lidí tuniského původu, měli příznivci afrického mužstva v hledišti převahu. Mnoho z nich během hymny skandovalo "Tunisko, Tunisko" a bučelo při přestavování domácích hráčů, kteří nakonec vyhráli 3:1.

Prezident Nicolas Sarkozy kvůli skandálu svolal mimořádnou schůzku, jíž se zúčastnila ministryně sportu Roselyne Bachelotová, prezident národního fotbalového svazu (FFF) a další sportovní funkcionáři. "Každý zápas, na kterém bude vypískána naše hymna, musí být zastaven," uvedla ministryně Bachelotová.

S ní souhlasil i předseda vlády Francois Fillon, jenž se zlobil na představitele FFF, že zápas nezastavili. "Je to urážka pro Francii a pro hráče národního týmu. Utkání by se neměla hrát, pokud se bude pískat při hymnách, ať už jsou jakékoli země. Je to urážka celého státu," uvedl premiér.

Prezident FFF Jean-Pierre Escalettes uvedl, že hráči byli z celé situace hodně rozčílení. Ovšem například útočník Hatem Ben Arfa, jenž je tuniského původu, odmítl pískající fanoušky odsoudit, i když velká část pokřiků byla namířena na něj. "Nejsem na ně naštvaný. Je to trochu hanba, ale není to žádný velký problém. Musíte je pochopit," řekl hráč Marseille.

K přerušení zápasu mezi Francií a zemí z její bývalé kolonie došlo v roce 2001, kdy v druhém poločase historicky prvního duelu s Alžírskem vtrhly stovky fanoušků na trávník.

Reklama

Související témata: