Hlavní obsah

Rozšířená zimní Tipsport liga vzala na milost Slavii i Bohemians

Rozšíření na 24 mužstev, šest základních skupin po čtyřech účastnících, zavedení čtvrtfinálových klání a zhuštění programu do dvou týdnů. To jsou hlavní novinky 12. ročníku zimního fotbalového turnaje Tipsport liga, kterého se v lednu zúčastní jedenáct týmů z české první ligy.

Článek

Mezi nimi nebude chybět ani Slavia Praha a hrát budou i druholigoví Bohemians 1905; oba tyto týmy přitom při vyvrcholení minulého ročníku daly před turnajem přednost odjezdu na zahraniční soustředění.

Pořadatelé jim vyhrožovali i tím, že pražské kluby už na další ročníky nepozvou. Nakonec však svá slova zmírnili a slávisty i "klokany" vzali na milost. "Ale s oběma kluby jsme sepsali smlouvy, kde se pod hrozbou finančních sankcí zavázaly tím, že se už situace z loňska opakovat nebude," řekl na úterním setkání s novináři ředitel turnaje Jiří Křenek.

Představitele Tipsport ligy, která se tradičně hraje na nejnovějším umělém trávníku třetí generace, v minulém ročníku Slavia rozzlobila tím, že do rozhodujícího utkání základní skupiny postavila rezervní mužstvo, protože ligové "áčko" pod vedením kouče Karla Jarolíma vyrazilo na soustředění do Dubaje.

Bohemians 1905 se zase úplně vzdali účasti v semifinále kvůli tréninkovému kempu v Portugalsku. Místo zelenobílých pak do semifinále naskočila Příbram a nakonec celý turnaj překvapivě ještě jako druholigový klub vyhrála.

K další blamáži by dojít nemělo

Nyní jsou ale podle Křenka nastavena pravidla tak, aby už k další blamáži nedošlo. Pořadatelé připustili i skutečnost, že by neúčast obou vršovických klubů hodně poznamenala úroveň turnaje. I vzhledem k tomu, že na utkání obou týmů chodí vysoké návštěvy.

Do turnaje letos zasáhne 11 českých ligových výběrů, chybět budou České Budějovice, Bohemians Praha, Mladá Boleslav, Baník Ostrava a už tradičně Sparta. Základní skupiny se odehrají v pražském Edenu, Jablonci, Děčíně, Brně a také ve slovenských baštách Bratislavě a Žilině.

Malou výjimku dostal Liberec. Ten figuruje v "jablonecké" skupině B, ale utkání s Duklou Praha a Viktorií Žižkov odehraje na vlastní umělé trávě. Derby s Jabloncem už u svého rivala. "Letos je kvalita a obsazení určitě nejkvalitnější v historii," tvrdil Křenek, podle kterého zajistí turnaji potřebnou rivalitu i sedm slovenských týmů.

Novinkou čtvrtfinále

Postup do čtvrtfinálových bojů, které jsou letos novinkou, si zajistí vítězové šesti skupin a dva týmy s nejlepší bilancí z druhých míst. Jeden se rekrutuje z "českých" skupin A, B a C, další pak z "moravsko-slovenských" D, E a F.

Čtvrtfinále bude hostit Eden a Brno, vyvrcholení - semifinále, zápas o třetí místo a finále - se celé uskuteční jako v minulosti v Edenu v termínech 24. a 25. ledna. Vítěz odnese prémii 300 tisíc korun, poražený finalista 100 tisíc a třetí tým padesát tisíc.

Složení základních skupin:
skupina A (Praha-Eden): Slavia Praha, Bohemians 1905, Viktoria Plzeň, Příbram,
skupina B (Jablonec): Jablonec, Liberec, Dukla Praha, Viktoria Žižkov,
skupina C (Děčín): Teplice, Kladno, Most, Ústí nad Labem,
skupina D (Brno): 1. FC Brno, Sigma Olomouc, Zlín, Dubnica,
skupina E (Bratislava): Artmedia Petržalka, Inter Bratislava, 1. FC Slovácko, Nitra,
skupina F (Žilina): Žilina, Ružomberok, Banská Bystrica, Vítkovice.

Reklama