Hlavní obsah

V Japonsku mají pro fotbal aplikaci na fandění na dálku

Praha

V Japonsku vymysleli aplikaci pro fotbalové zápasy, která umožní na dálku přenášet fandění z domova v reálném čase. Protože po obnovení sezony budou tribuny kvůli obavám z nové vlny koronaviru prázdné, mohou fanoušci pomocí chytrého telefonu posílat hráčům různé zvuky včetně tleskání, křičení nebo i povzdechů z nevyužité gólové šance.

Foto: Ryu Young-suk, ČTK/AP

V Japonsku vymysleli aplikaci pro fotbalové zápasy (ilustrační foto)t

Článek

Japonci jsou světová extratřída ve vymýšlení nových technologií. V době pandemie proto jedna společnost vyvinula systém nazvaný Remote Cheerer. Její zástupci tvrdí, že pomocí aplikace se zvuk přenese v reálném čase do desítek amplionů na stadionu a vše bude dobře slyšet i ve velkých arénách.

Yamaha Corporation, která aplikaci vyvinula, systém nedávno testovala na víceúčelovém stadionu ve městě Fukuroi v prefektuře Šizuoka s kapacitou 50 tisíc lidí. V akci bylo 58 reproduktorů, přičemž fanoušci si mohli i vybrat, který jejich povzbuzování bude vysílat.

"V jednom okamžiku jsem při testu zavřel oči a připadalo mi, že všichni fanoušci jsou skutečně se mnou na tomto obrovském stadionu," popsal jeho správce.

Kluby v Japonsku se zatím pomalu připravují na návrat. Tamní populární baseballová liga už má termín začátku 19. června, nedlouho poté by měla být spuštěna i fotbalová liga.

Z amplionů znělo fandění také českým fotbalistům v sobotu při obnovení sezony. Teplice, které jako první po pandemii hostily prvoligový zápas, pouštěly chorály a pokřiky v opakující se nahrávce z dokumentu o výjezdu teplických příznivců na vítězné finále domácího poháru v roce 2009 proti Slovácku.

Reklama

Související témata: