Hlavní obsah

Kanouté místo oslav gólu vyjádřil podporu Palestině

Fotbalista Frédéric Kanouté se při středečním utkání Španělského poháru veřejně přihlásil k tomu, že podporuje Palestinu v jejím válečném sporu s Izraelem. Když v zápase jeho Sevilly s La Coruňou, která prohrála 1:2, vstřelil vítěznou branku, vyhrnul si dres nad hlavu a ukázal tričko s velkým nápisem Palestina. A to hned ve čtyřech jazycích.

Článek

Španělská fotbalová federace nyní bude jednat, zda ho za to potrestá Jednatřicetiletý Kanouté se sice narodil ve Francii, ale původem pochází z muslimského Mali, které také reprezentuje. Od svých 20 let pak naplno dodržuje pravidla islámu. Svoji víru dal již několikrát veřejně najevo, když například v aktuálním působišti Seville koupil mešitu, aby ji zachránil pro místní muslimy. Rovněž jako jediný z týmu před dvěma lety nenosil dres s logem sponzora, jelikož se jednalo o sázkovou kancelář a islám sázení zavrhuje.

Tentokrát se nejlepší fotbalista Afriky za rok 2007 alespoň na dálku rozhodl podpořit muslimy v Palestině. Po vstřelené brance se spoluhráči neoslavoval, místo toho se zastavil, ukázal tričko s nápisem Palestina na kameru a vyslal do světa politický vzkaz. Rozhodčí mu dal žlutou kartou, jelikož hráči si nesmějí přetahovat dres přes hlavu.

Disciplinárka se bude incidentem zabývat v pátek

Dodatečně by ho však mohla potrestat španělská fotbalová federace. Její disciplinární komise se incidentem bude zabývat v pátek. Kanoutému však pravděpodobně hrozí jen pokuta. Zvláště když proti jeho chování nehodlá protestovat izraelské velvyslanectví. "Viděl jsem ten zápas a na tričku bylo jen jméno Palestiny. Nešlo o krok proti Izraeli, nepovažoval bych to za nic násilného," řekl vyslanec Izraele v Madridu Raphael Schultz pro rádio Marca.

Kanouté není jediný fotbalista, který v těchto dnech veřejně projevil podporu Palestině. Egyptský reprezentant Mohammed Abútrika například na stránkách svého klubu Al Ahlí napsal veřejný dopis nabádající k podpoře pásma Gazy. "Chceme pomoci všem v Gaze. Navrhuji, aby Al Ahlí či Egypt sehrál zápas s nějakým předním týmem a výtěžek pak daroval rodinám palestinských obětí," nabádá Abútrika. "Vyzývám všechny Egypťany a muslimy, aby se modlili za Palestince," dodal.

Problémy v Turecku

Izraelsko-palestinská válka se do sportovního světa promítá i na straně Izraele. Třetiligový tým Hapoel Aškelon musel během prvních dnů bojů zrušit svůj trénink, když právě ve chvíli, kdy fotbalisté vstupovali na trávník, přímo před jednou z branek explodovala raketa. Basketbalisté Bneie Hašaron zase při utkání Evropského poháru na palubovce Türk Telekom uprchli do šaten před tureckými fanoušky, kteří protestovali proti konfliktu v Gaze, hrozili Izraelcům pěstmi a skandovali hesla "Alláh je velký" či "Vrah Izrael".

Nová vlna válečného sporu mezi Izraelem a Palestinou se rozhořela 27. prosince, kdy Izrael zahájil proti pásmu Gazy rozsáhlou ofenzivu ve snaze zabránit neustálému bombardování svého území ze strany palestinského radikálního hnutí Hamas. Při bojích již zemřelo okolo 700 Palestinců.

Reklama

Související témata: