Hlavní obsah

Morávek se po stáži v Schalke těšil na halu a fanoušky Bohemians

Hráč Bohemians 1905 Jan Morávek prožil sen mnoha mladých fotbalistů. Na týden se stal hráčem předního německého celku Schalke 04, kde se setkal s mnoha hvězdami. Přesto se těšil na to, až mu týdenní stáž skončí a on zamíří zpět do Prahy. Čekal ho totiž halový turnaj Fortuna Víkend šampionů, o který nechtěl přijít. I kvůli skvělé atmosféře, řízené právě fanoušky Bohemians.

Článek

"Trenér Hoftych mi nabízel volno, ale po zkušenostech z minulého roku jsem si tohle nemohl nechat ujít," uvedl v rozhovoru s novináři devatenáctiletý záložník, který bývá označován za největší český talent. "Sice jsem byl trochu unavený, ale kvůli této krásné atmosféře jsem to nemohl vynechat. Před takovou kulisou jsem si prostě chtěl zahrát," dodal.

Poslední dny jsou pro Morávka jedním velkým zážitkem. Vždyť v Schalke trénoval po boku hvězd Farfána, Altintopa, Bordona, Rakitiče či německého reprezentačního útočníka Kuranyiho, s nímž dokonce v tréninkovém centru sdílel společnou palandu. S idoly mnoha mladých hráčů pak vyběhl i k přípravnému utkání. "Zážitků tam bylo hodně, který však byl ten největší, je těžké říct. Pro mě bylo zážitkem vůbec to, že jsem v takovém velkoklubu mohl být," shrnul Morávek.

Během svého působení v Schalke si všiml mimo jiné toho, že atmosféra mezi hráči je ve velkoklubu mnohem více vyhecovaná. "Mezi hráči je tam mnohem víc sporů než tady u nás. Oni tam berou všechno hrozně prestižně. Nikdo nechce prohrát ani při kulečníku, který se tam hraje před tréninky. I takové maličkosti jsou tam vyhecované," prozradil.

V Německu s ním byli spokojeni

Ani rivalita mezi hráči však neobrala Morávka o kladné hodnocení stáže. Navíc pozitivní dojmy zanechal i on v Německu. "Na konci mi řekli, že se mnou byli spokojení po herní i lidské stránce. To je pro mě důležité," sdělil Morávek.

Odmítl však, že by stáž urychlila jeho možný odchod do zahraničí. "Pro mě to byla jen poznávací cesta a zkušenost. Tím to pro mě skončilo. Teď se chci soustředit na práci v Bohemce. Chci jí pomoci k postupu a věřím, že to dokážeme," dodal.

Víru v postup mu jistě utvrdily i dnešní dobré výsledky Bohemians v přípravě, korunované postupem do semifinále turnaje Víkend šampionů. "Klokani" navíc svedli hned dva úspěšné souboje s lídrem první ligy Slavií Praha. Nejprve ji porazili 2:1 na jejím hřišti v Edenu v rámci zimní Tipsport ligy a pak ji vyřadili v hale, když v rozhodujícím zápase o postup do semifinále uhráli potřebnou remízu 2:2.

"Jeli jsme sem s tím, že nechceme nic vypustit a dosáhnout postupu. To se povedlo, takže panuje spokojenost," hodnotil Morávek, který si vedle postupu cenil i toho, že se spoluhráči vyřadil Slavii. "Ke konci to bylo hodně vyhecovaný. Slavia do toho šla v plný síle, ale my to zvládli a vyřadili ji, což je pro nás hodně cenná záležitost," řekl Morávek, který k postupu přispěl dvěma góly ve třech zápasech.

Zároveň prozradil recept, který hráčům Bohemians k dvěma dobrým výsledkům se Slavií pomohl. "Chtěli jsme do toho dát sílu a bojovnost, což na Slavii platí. Potvrdilo se to jak v dopoledním zápase v Edenu, tak i teď v hale, když nás typická bohemácká bojovnost dostala do semifinále," uzavřel své hodnocení.

Reklama