Hlavní obsah

VIDEO: Brno vyhrálo Tipsport ligu, ztratilo však zraněného Polácha

PRAHA

Zimní fotbalovou Tipsport ligu vyhrálo Brno. To v nedělním finále v pražském Edenu porazilo Kladno 2:1. Moravané vedli po rychlém gólu Pospěcha, po přestávce vyrovnal Beneš. V nastavení zápasu rozhodl o vítězi Smutný. Tou dobou už byl brněnský záložník Polách v nemocnici s proraženou lebkou na čele... Třetí skončila Viktoria Žižkov, která zdolala Slovácko.

Článek

Mohli se radovat, ale byl to jásot s rozpaky. Fotbalisty Brna otřáslo vážné zranění jejich spoluhráče Tomáše Polácha. Technický záložník se v 10. minutě srazil s kladenským Šislerem, dostal loktem do hlavy a první diagnóza byla zlá - proražená lebeční kost v oblasti čela. Po vyšetření ve Vinohradské nemocnici však bude schopen převozu do Brna. "Raději bych finále prohrál a měl zdravého Polácha," litoval trenér Miroslav Beránek.

Starosti měl i kapitán Jan Trousil, který přebral nejen pohár pro vítěze turnaje, ale také cenu pro nejlepšího hráče. "Mám k Tomášovi hodně blízko, bydlíme spolu už několik sezón. Zatím nevím, jestli má kost proraženou, nebo zlomenou. Hlavně ať se uzdraví. Na hřišti nám bude chybět, protože takových hračičků v lize moc není."

Kapitán prozradil, že Brno přijelo do Prahy s jasným cílem - vyhrát turnaj. Vedení jim za to slíbilo, že polovinu z prémie 300 000 korun si hráči rozdělí mezi sebe. "Byl to rychlý, agresívní zápas. Na tuto fázi zimní přípravy velmi kvalitní. Agresivita soupeře nám dělala problémy, vyrovnali jsme se s ní až po prostřídání sestavy," uzavřel trenér Beránek.

Švancara vystřílel Žižkovu třetí místo

Útočník Petr Švancara zařídil fotbalistům Žižkova třetí místo v zimní Tipsport lize. Viktoria díky dvěma jeho gólům z úvodu utkání a jedné povedené asistenci ve druhé půli porazila druholigové Slovácko hladce 4:1 a připsala si prémii 50 tisíc korun. Soupeř získal za čtvrtou příčku v turnaji 30 tisíc. Švancara se navíc se čtyřmi góly stal nejlepším střelcem turnaje.

Ráz dopoledního utkání v Edenu určila už druhá minuta, kdy Švancara chytrou střelou z necelých čtyřiceti metrů překvapil brankáře Filipka a poslal favorita do vedení. Za čtvrthodinu stejný hráč zvýšil, a přestože krátce po pauze snížil Fujerik, Žižkov i nadále kontroloval zápas. Po krásné Švancarově přihrávce vrátil Pražanům dvoubrankový náskok v 69. minutě mladík Stoszek a skóre za chvíli uzavřel Vozábal.

Žižkovského trenéra Zdeňka Ščasného potěšilo, že jeho tým předvedl lepší výkon než v sobotu proti Kladnu. "Určitě jsme se lépe pohybovali. Samozřejmě nám také pomohla branka od Petra. Turnaj byl pro nás velmi přínosný," zhodnotil kouč Viktorie.

Švancarův výborný výkon ocenil i trenér Slovácka Josef Mazura. "Ten první gól nás zaskočil, byla to hezká chytrost od Švanciho. Viktorka byla daleko lepší v pohybu, z krásných akcí nám dala góly. Zaslouženě vyhrála," uvedl Mazura.

Finále:
SK Kladno - 1. FC Brno 1:2 (0:1)
Branky: 51. Beneš - 3. Pospěch, 90.+2 Smutný. Rozhodčí: Kocourek - Moudrý, Pospíšil. Diváci: 150.
Kladno: Kostolanský - Procházka, Beneš, Drsek (46. Gross), Hajník - Holub (46. Bartoš), Šisler, Hlava, Zoubele - Zachariáš (66. Dubský), Bartek (33. Szabo).
Brno: Lejsal - Kuncl, Trousil, Dvorník, Čoupek - Kalivoda, Polách (10. Došek), Schneider, Lira - Pospěch (58. Šural), Heinz (61. Smutný).
O třetí místo:
Viktoria Žižkov - 1. FC Slovácko 4:1 (2:0)
Branky: 2. a 17. Švancara, 69. Stoszek, 72. Vozábal - 50. Fujerik. Rozhodčí: Franěk - Pospíšil, Moudrý. Diváci: 150.
Žižkov: Kolář - Kučera (46. Vaculík), Besta, Gabriel, Hottek (46. Xavier) - Novotný (46. Stracený), Hušbauer (46. Vozábal), Procházka, Koukal - Švancara, Naumov (46. Stoszek).
Slovácko: Filipko - Randa, Hrotek, Formánek, Ribeiro - Fujerik, Hromek (62. Stýskala), Perůtka, Cleber (72. Kazár) - Chmelíček, Holub (59. Reinberk).

Reklama