Hlavní obsah

Gólman Čech byl vyhlášen Fotbalistou roku

PRAHA

Brankář Chelsea a české reprezentace Petr Čech byl vyhlášen českým Fotbalistou roku 2008. Trofej, v níž hlasují členové fotbalové akademie (reprezentanti, trenéři, kapitáni ligových týmů, funkcionáři a novináři), získal po třech letech. V pořadí 44. ročník ankety byl vyhlášen v pondělí v hotelu Praha, kde se připravuje reprezentace na dvojutkání kvalifikace MS.

Článek

Prvenství Čech získal především zásluhou vynikajících výkonů v minulém ročníku Ligy mistrů, v níž pomohl Chelsea až do finále. I když ho v uplynulém roce provázely zdravotní problémy, podržel londýnský tým i v Premier League. S reprezentací se mu už tolik nedařilo, vypadl s ní už v základní skupině ME. „V konkurenci českých fotbalistů, kteří působí v předních evropských klubech, je vítězství v anketě velký úspěch a moc si ho cením,“ přiznal 26letý vítěz.

Druhý skončil čtyřnásobný vítěz ankety Pavel Nedvěd z Juventusu, obhájce trofeje Marek Jankulovski z AC Milán skončil čtvrtý, když ho předstihl současný kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši z Atlétika Madrid. Z fotbalistů působících v domácí Gambrinus lize skončil v elitní jedenáctce jen nejlepší střelec minulého ligového ročníku Václav Svěrkoš, který už ovšem střílí branky za FC Sochaux.

Trenérem roku se stal s náskokem více než čtyř set bodů kouč Slavie Karel Jarolím. „Vyhrát obě domácí fotbalové ankety, to svědčí o tom, že se nám se Slavií něco povedlo,“ říkal spokojeně Jarolím, který mezi trenéry zvítězil poprvé. Obhájce titulu Karel Brückner, přestože neuspěl s českou ani rakouskou reprezentací, skončil třetí.

Talentem roku se stal s obrovskou převahou Tomáš Necid především díky jedenácti podzimním ligovým gólům v dresu Slavie a úspěšnému debutu v Radově reprezentačním výběru. Na jaře už hraje za CSKA Moskva. Také Osobnost ligy je ze Slavie a stal se jí Vladimír Šmicer. Do fotbalové Síně slávy byl uveden autor legendární penalty z ME 1976 Antonín Panenka.

Fotbalista roku 2008
1. Petr Čech(Chelsea Londýn)508
2. Pavel Nedvěd(Juventus Turín)451
3. Tomáš Ujfaluši(Atlético Madrid)379
4. Marek Jankulovski(AC Milán)288
5. Radek Šírl(Zenit Petrohrad)212
6. Zdeněk Grygera(Juventus Turín)76
7. Libor Sionko(FC Kodaň)75
8. Jan Polák(Anderlecht Brusel)57
9. Jan Koller(Samara)47
10. Václav Svěrkoš(Baník Ostrava)38
11. Milan Baroš(Galatasaray Istanbul)30
Trenér roku 2008
1. Karel Jarolím(Slavia Praha)566
2. Karel Večeřa(Baník Ostrava)164
3. Karel Brückner(Česko/Rakousko)76
Talent roku 2008
1. Tomáš Necid(Jablonec/Slavia)560
2. Jan Morávek(Bohemians 1905)213
3. Lukáš Mareček(1. FC Brno)54
Osobnost ligy
1. Vladimír Šmicer(Slavia Praha)334
2. Martin Vaniak(Slavia Praha)193
3. Rudolf Otepka(Baník Ostrava)161
Síň slávy
Antonín Panenka (mistr Evropy 1976)

Reklama