Hlavní obsah

Státní zástupce zahájil trestní řízení s šéfem FIFA Infantinem

Švýcarský státní zástupce Stefan Keller zahájil trestní řízení s předsedou Mezinárodní fotbalové federace FIFA Giannim Infantinem kvůli tajným schůzkám se švýcarským generálním prokurátorem Michaelem Lauberem. Lauber v souvislosti se schůzkami nabídl minulý týden rezignaci.

Foto: Sport.cz

V Curychu se hrálo i utkání legend, v němž nastoupili i funkcionáři FIFA. Prezident Infantino během střetnutí ukázal červenou šéfovi UEFA Čeferinovi.

Článek

Lauber vedl vyšetřování nejméně 25 případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce při volbách pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022. V roce 2018 vyšlo najevo, že se mezitím dvakrát sešel s Infantinem, později se objevily důkazy o jejich třetí neohlášené schůzce.

Před dvěma lety Lauber první dvě schůzky s Infantinem z roku 2016 přiznal a uvedl, že to byla odůvodněná setkání s novým šéfem FIFA na téma vyšetřování korupčních kauz. K třetímu setkání v bernském hotelu z června 2017 prokurátor i Infantino později řekli, že si nepamatují, o čem mluvili.

Federální švýcarský soud před časem shledal, že Lauber v několika bodech porušil své oficiální povinnosti a lhal vyšetřovatelům. To Lauber, který svým odstoupením chtěl podle vlastních slov ochránit pověst úřadu, popírá. Pochybení ze své strany si není vědom ani Infantino.

Loni v červnu dostal Lauber zákaz dohlížení na vyšetřování korupčních kauz FIFA. V březnu mu byl snížen za porušení povinností plat o osm procent, odvoláním dosáhl Lauber zmírnění srážky na pět procent.

Reklama