Hlavní obsah

FAČR kvůli koronaviru upravil soutěžní řád nižších soutěží

Praha

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil upravený soutěžní řád, který zahrnuje nově zavedené povinnosti klubů v souvislosti s nákazou nemoci covid-19. Mezi ně patří například povinné testování na koronavirus před zápasy domácího poháru s celky z první a druhé ligy, kterou řídí Ligová fotbalová asociace.

Foto: Robert Procházka

Ilustrační snímek.

Článek

Novelizovaný soutěžní řád řeší také otázky pořadí soutěží v případě předčasného ukončení ročníku včetně postupů a sestupů. Zabývá se také podmínkami odložení zápasů nebo prohlášení o bezinfekčnosti, které členové klubů podepisují před prvním utkáním a poté vždy po skončení léčení nákazy covid-19 nebo po ukončení karantény.

"Je jasné, že globální boj s onemocněním covid-19 není bohužel ještě minulostí a všechny zainteresované strany v amatérských soutěžích tak musí vědět, podle jakého manuálu v tomto směru postupovat," uvedl v tiskové zprávě předseda FAČR Marek Malík.

"Naší prioritou zůstává vždy zdraví hráčů i realizačních týmů, zároveň bychom ale chtěli dohrát i soutěže pod hlavičkou FAČR. Novelizace Soutěžního a Disciplinárního řádu FAČR tak jsou jakýmsi klíčem, jak postupovat v celé řadě situací, které mohou v nadcházejících týdnech nastat," dodal.

Podle nových pravidel se kluby musí mimo jiné povinně testovat na koronavirus před pohárovými zápasy s celky z první a druhé ligy. Pokud podmínku nesplní, musí o tom dva dny před utkáním informovat vedení soutěže a utkání kontumačně prohrají, vyhnou se ale pokutě.

Změny v disciplinárním řádu také řeší situaci, pokud hráči odmítnou dohrát utkání nebo k němu nastoupit. Pokud nebudou splněny podmínky pro odložení zápasu, jako jsou například obavy fotbalistů o zdraví, bude zápas kontumován, klub ale nebude pokutován. Počet kontumací pro vyloučení ze soutěže se kvůli novému pravidlu navýšil na šest.

"Dnes už je nad slunce jasnější, že v počátku není možné předejít všem situacím, které mohou nastat. Našim úkolem je však vystihnout takových situací co nejvíce," uvedl generální sekretář FAČR Jan Pauly. "Na druhou stranu je nutná i solidarita ze strany našich členů jednoho k druhém, jakož i k pravidlům samotným," dodal.

"Našim společným cílem musí v této chvíli být zejména snaha o dohrání soutěží, nikoli obcházení pravidel. Jsme v kontaktu i s dalšími sporty, pravidla by se totiž, alespoň dle našeho názoru, měla lišit co nejméně," uzavřel Pauly.

Reklama

Související témata: