Hlavní obsah

Blatter: Kontrolní orgány FIFA nejsou pod Infantinem nezávislé

Curych

Bývalý prezident Mezinárodní fotbalové federace Joseph Blatter kritizoval fakt, že etická komise FIFA uzavřela vyšetřování jeho nástupce Gianniho Infantina v kauze schůzek se švýcarským generálním prokurátorem Michaelem Lauberem bez vynesení trestu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sepp Blatter

Článek

"Ale už mě to nepřekvapuje. Kontrolní orgány FIFA nejsou pod Giannim Infantinem nezávislé," řekl čtyřiaosmdesátiletý Blatter agentuře SID.

FIFA ve středu uzavřela interní vyšetřování prezidenta Infantina kvůli nedostatku důkazů. Šéfa světového fotbalu začaly na konci července kvůli třem schůzkám s Lauberem vyšetřovat švýcarské úřady, které mají podezření na podněcování ke zneužití moci. Lauber totiž vedl vyšetřování více než dvaceti případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce. Infantino ale jakékoliv provinění opakovaně odmítal.

Etická komise pod vedením Maríe Claudie Rojasové se ale nezabývala jen Lauberovým případem. Prověřovala také "leteckou aféru", na kterou v květnu upozornil list Süddeutsche Zeitung. Infantino podle něj odůvodnil drahý zpáteční let soukromým letadlem ze Surinamu setkáním s prezidentem UEFA Aleksanderem Čeferinem. Setkání ale nebylo v plánu a ani se neuskutečnilo.

Komise FIFA ani v tomto případě Infantina nepotrestala, i když je podle Blattera jasné, že bývalý generální sekretář UEFA nemluvil pravdu. "Co ty Infantinovy lži o zpátečním letu ze Surinamu? Předstíral tehdy, že má ve Švýcarsku schůzku s prezidentem UEFA Čeferinem - akorát že ten o tom nic nevěděl a byl v Arménii," uvedl Blatter, jenž světovému fotbalu šéfoval v letech 1998-2015.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň