Hlavní obsah

Pohár odvezla Žilina, Slováci do třetice Čechům nabančili

Pavel DosadilSport.cz

Pomalu už jsou v Praze jako doma. Slovenským fotbalistům se v české metropoli v poslední době mimořádně daří. Nejdůležitější pro ně samozřejmě byla loňská výhra, kterou si otevřeli dveře k prvnímu postupu na mistrovství světa. Na reprezentaci teď v lednu navázaly i kluby. Slovan Bratislava vyhrál halový a Žilina zase zimní turnaj. Na úkor české konkurence.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hráči Žiliny se radují z gólu vstřeleného do sítě Olomouce ve finále Tipsport ligy

Článek

Hattrick slovenských úspěchů v Praze je završen. Šlo sice jen o turnaje, které byly doplňkem tvrdé zimní přípravy, přesto jsou triumfy Slovanu a Žiliny k zamyšlení. Český fotbal dostává od slovenského v poslední době na frak. A to si ještě nedávno myslel, že má nad bratry z bývalé federace jasně navrch...

„Slovan i Žilina jsou velice kvalitní týmy, které touží pravidelně hrát evropské poháry. Kvalitní ostatně byly i české týmy, jež jsme v turnaji porazili,“ poukázal po vítězství v Tipsport lize Pavel Hapal, trenér Žiliny a ještě loni na jaře asistent u české reprezentace.

„Myslím si, že česká liga je výš. Samozřejmě jsou na Slovensku kvalitní kluby, ale stále je tam i řada slabších. Nemyslím, že by se úroveň tamní ligy dostávala nad tu českou. Ale třeba Žilina by také v české lize patřila ke špičce,“ srovnává Hapal. „Spodek tabulky není tak kvalitní. Ale právě Slovan, Žilina a některá další mužstva mohou české soupeře porážet,“ přizvukuje trenérovi jeho český svěřenec David Kobylík.

Slovenský hattrick v Praze
Hurá do Afriky - Ne, nebyl to apríl. Češi podlehli na Letné Slovákům 1:2, což byl klíčový výsledek skupiny. Zatímco Slováci se přímo kvalifikovali na MS v Jihoafrické republice, Češi nakonec nedosáhli ani na baráž...
Slovan vyloupil halu - Halový Fortuna Víkend šampionů měl zatím jen pražské vítěze. Až do letoška, kdy turnaj vyhrál Slovan Bratislava a Žilina navíc obsadila třetí místo.
Žilina králem umělky - Sice až na penalty, ale přece. Umělá tráva v Edenu patřila Žilině, která rovněž jako první zahraniční účastník vyhrála tradiční zimní Tipsport ligu.

Kobylík v rozstřelu zapomněl, kde bydlí

Pro Hapala i Kobylíka bylo pikantní, že ve finále v Edenu porazili „svoji“ Olomouc. „Jsem z Olomouce, ale nebylo to o mně. Šlo přece hlavně o vítězství v turnaji a o konfrontaci českého a slovenského fotbalu,“ ujišťoval Hapal.

Právě Kobylík proměnil v rozstřelu rozhodující penaltu. Když na ni šel, kdosi z olomouckého týmu na něj houkl: „Doufám, že víš, kde bydlíš!“ Kobylík nedbal, penaltu proměnil a finále rozhodl. „Jsem sice Olomoučák, ale hned jsem jim něco odpověděl,“ culil se.

Hapal je pro česko-slovenskou soutěž

Trenér Žiliny by přivítal častější konfrontaci s českým fotbalem. „Líbila by se mi nějaká společná soutěž, třeba pohárová. Určitě by na obou stranách přilákala hodně diváků do ochozů.“ Konkrétní plán ovšem Hapal nemá. „Je to myšlenka pana Antoníka, majitele žilinského fotbalu. Pokud by vítěz takové soutěže postupoval do evropských pohárů, byla by určitě atraktivní. Nevím však, jestli je to reálné. Je to spíš podnět pro oba národní svazy.“

Takže něco na způsob hokejové Kontinentální ligy v česko-slovenském fotbalovém balení? „Diváci by si takové zápasy užívali, ale myslím, že to administrativně není možné. Nevěřím, že se taková společná soutěž rozběhne,“ dodává skepticky Kobylík.

Reklama