Hlavní obsah

Lvíčatům chybí Hložek i další opory, přesto se chtějí v Řecku o postup na malé EURO porvat

Praha

Potřebují bezpodmínečně v posledním kvalifikačním duelu vyhrát, ale ani tříbodový import z Řecka nedá české reprezentační jednadvacítce jistotu, že si malé fotbalové EURO v příštím roce zahrají. „Tři body nám skutečně nemusí k postupu stačit, takže účast na evropském šampionátu v Maďarsku a Slovinsku nemáme ve své moci. Ale o postup hrajeme do posledního kola a uděláme všechno proto, abychom příští pátek v Aténách vyhráli,“ přiznal trenér Lvíčat Karel Krejčí, když oznamoval nominaci svého týmu na závěrečné střetnutí proti Řekům.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťanský talent Adam Hložek je zraněný a reprezentační jednadvacítce bude v Řecku citelnbě chybět.

Článek

Situace se mu přitom zkomplikovala a starostí přibylo... Z kádru vypadl Michal Sadílek, jenž v říjnovém kvalifikačním utkání proti Litvě dostal třetí žlutou kartu, ze zdravotních důvodů chybí kapitán Matěj Chaluš. Vůbec poprvé se naopak objevuje v kádru David Heidenreich, který hostuje z Atalanty Bergamo v Teplicích, a záložník Tomáš Ostrák, jehož si pro změnu zapůjčila Karviná z bundesligového Kolína nad Rýnem.

A hlavně - s jednadvacítkou do Řecka nepoletí zraněný sparťanský útočník Adam Hložek, s nímž trenér Krejčí původně počítal a na něhož v plánech pro klíčový duel  hodně spoléhal.

Tabulka 4. kvalifikační skupiny
1. Česká republika953118:418
2. Skotsko852114:217
3. Chorvatsko851228:516
4. Řecko84139:913
5. Litva82156:87
6. San Marino90090:470

„Už po říjnovém kvalifikačním střetnutí v Litvě jsem vypracoval zprávu pro vedení našeho fotbalu a trenéra áčka, protože Adamova výpomoc jednadvacítce pro nás představovala téma," přiznal kouč Lvíčat a dokonce prozradil, že koketoval i s myšlenkou povolat mezi mladíky i legionáře ze Spartaku Moskva Alexe Krále.

Foto: FAČR

Trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Karel Krejčí.

„Ve zprávě jsem se o něm rovněž zmiňoval, i když mi bylo víceméně jasné, že tahle myšlenka neprojde, protože Alex je už stabilním hráčem reprezentačního áčka. Přesto to mrzí, protože našim soupeřům ve skupině Řekům, Chorvatům i Skotům fotbalisté první reprezentační garnitury vypomáhají pravidelně," povzdechl si trenér Krejčí.

Problémů, s nimiž se musí před cestou do Řecka, kde se hraje příští pátek 13. listopadu v Aténách od 18 hodin na stadionu Panathinaikosu, je však víc.

„Po restartu kvalifikace jsem říkal, že jsou na tom všechna mužstva stejně, teď už to ovšem neplatí. Zatímco v Řecku se ligová soutěž hraje pravidelně, u nás se teprve rozběhne, takže proti ostatním jsme v nevýhodě," připomněl kouč reprezentační jednadvacítky.

„I když se ale u nás fotbal zastavil, cítím ze všech svých svěřenců dál obrovské odhodlání a týmový duch, který se projevoval v celé kvalifikaci. Potřebujeme v Řecku vyhrát a věřím, že to dokážeme. Nečeká nás však nic jednoduchého. Řekové už o šanci na postup přišli, ale určitě budou chtít v posledních dvou zápasech uhrát co nejvíc bodů," uvědomuje si Krejčí moc dobře, že cesta k nutné výhře a importu tří bodů z Atén nebude snadná.

Pak mu už nezbude než čekat do 17. listopadu, kdy se hrají poslední dva zápasy skupiny, v nichž Chorvatsko hostí Litvu a Řecko nastoupí proti Skotsku. Ty pak rozhodnou o pořadí na prvních dvou místech ve skupině.

Zbývající program 4. skupiny:
12. listopadu: Skotsko - Chorvatsko
13. listopadu: Řecko - ČR, Litva - San Marino
17. listopadu: Chorvatsko - Litva, Řecko - Skotsko

Na malé Euro postupuje ze skupiny přímo vítěz, z devíti týmů na druhých místech ve skupinách pak pět nejlepších celků.

Nominace ČR do 21 let na utkání kvalifikace na ME v Řecku
KlubPočet startůBranky
Brankáři
Martin JedličkaDunajská Streda90
Petr MikulecMladá Boleslav00
Matouš TrmalGuimaraes50
Obránci
Libor HolíkJablonec121
Jakub KlímaMladá Boleslav00
David HeidenreichTeplice00
Dominik PlechatýSparta Praha100
David ZimaSlavia Praha30
Daniel SoučekDukla Praha70
Denis GranečnýEmmen120
Záložníci
Pavel BuchaPlzeň111
Adam KarabecSparta Praha10
Filip HavelkaSparta Praha100
Ladislav KrejčíSparta Praha95
Dominik JanošekMladá Boleslav122
Tomáš OstrákKarviná00
Matěj PolidarSparta Praha00
Ondřej LingrSlavia Praha30
Jan MatoušekLiberec151
Antonín VaníčekBohemians Praha 1905171
Patrik ŽitnýTeplice102
Útočníci
Václav DrchalMladá Boleslav62
Ondřej ŠašinkaOstrava117

Reklama