Hlavní obsah

Haškovými soupeři ve volbách UEFA budou Lato i Michajlov

NYON

Mezi soupeři Ivana Haška v březnových volbách do výkonného výboru UEFA budou i fotbalové legendy - král střelců z mistrovství světa v roce 1974 Polák Grzegorz Lato a brankář bulharského týmu ze semifinále MS v roce 1994 Borislav Michajlov. Evropská fotbalová unie dnes oznámila, že na sedm míst kandiduje třináct fotbalových funkcionářů. Volby se uskuteční 22. března na kongresu v Paříži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zamyšlený šéf fotbalového svazu Ivan Hašek.

Článek

Exekutiva UEFA má patnáct členů a každé dva roky se obměňuje její část. V Paříži se bude volit i předseda, ale současný šéf Michel Platini je jediným kandidátem.

Sedmi členům výboru vyprší mandát, šest z nich se však bude ucházet o nové zvolení. Pokračovat chtějí místopředsedové Turek Senes Erzik a Španěl Ángel María Villar Llona a dále Portugalec Gilberto Madaíl, Ukrajinec Hryhorij Surkys, Rumun Mircea Sandu a Litevec Liutauras Varanavičius. Kandidovat už znovu nebude jen Joseph Mifsud z Malty, místo něho ale chce do exekutivy jeho krajan Norman Darmanin Demajo. Členem výboru i na další dva roky zůstává Slovák František Laurinec.

Současný předseda polského svazu Lato a šéf ukrajinského fotbalu Surkys mohou svou kandidaturu opírat o skutečnost, že jejich svazy uspořádají mistrovství Evropy v roce 2012. Lato navíc patří k fotbalovým legendám. Na kontě má přes sto zápasů za reprezentaci a také dovedl Polsko ke zlatým medailím na olympijských hrách v roce 1972.

Rovněž sedmačtyřicetiletý Bulhar Michajlov se řadí mezi slavné fotbalisty. V brance Bulharska nastoupil ke 102 duelům a jako kapitán dovedl svou zemi k překvapivému čtvrtému místu na MS 1994. Již pět let je prezidentem bulharského svazu.

Michajlov navíc s UEFA již spolupracuje jako místopředseda komise rozhodčích. Další z kandidátů a předseda švýcarského svazu Peter Gilliéron je zase v UEFA místopředsedou komise pro stadiony a bezpečnost a prezident belgické federace Francois De Keersmacker je v komisi pro právní otázky.

Také Hašek je členem komise UEFA, a to pro soutěže národních mužstev.

Mezi kandidáty je i ruský obchodník a producent Sergej Fursenko, který je prezidentem národního svazu i aktuálního ligového mistra Zenitu Petrohrad. V minulosti působil v ředitelské funkci ve společnosti největšího vývozce zemního plynu na světě Gazprom a jeho bratr je ruský ministr školství.

Kandidáti do výkonného výboru UEFA:
Současní členové: Senes Erzik (Tur.), Ángel María Villar Llona (Šp.), Gilberto Madaíl (Portug.), Hryhorij Surkys (Ukr.), Mircea Sandu (Rum.), Liutauras Varanavičius (Lit.).
Noví uchazeči:
François De Keersmacker (Belg.), Norman Darmanin Demajo (Malta), Sergej Fursenko (Rus.), Peter Gilliéron (Švýc.) Ivan Hašek (ČR), Grzegorz Lato (Pol.), Borislav Michajlov (Bulh.).

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen